Victor Negrescu: Viitorul buget european și planul de relansare trebuie să fie motorul modernizării României

0

Victor Negrescu, europarlamentar (S&D): „Viitorul buget european și planul de relansare trebuie să fie motorul modernizării României. Fără un plan de relansare coerent, realizat prin consens, România poate pierde această oportunitate istorică de dezvoltare”

Comisarul European pentru Bugete, Johannes Hahn: Cu acest acord demonstrăm că Europa poate să facă față provocărilor și că instituțiile europene se ridică la înălțimea responsabilității pe care o au în fața acestei crize fără precedent”

La inițiativa europarlamentarului Victor Negrescu, cu sprijinul Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, a avut loc astăzi conferința privind viitorul buget european și planul de relansare economică. Conferința a reprezentat o invitație la dialog, adresată societății civile, actorilor sociali și celorlalte partide politice, privind modul în care fondurile europene ar trebui utilizate la nivel european și național.

România nu își permite să rateze această oportunitate istorică de dezvoltare. Fără un plan clar privind accesarea banilor europeni, fără un plan de relansare coerent, realizat prin consens și dialog, cu societatea civilă, actorii sociali și partidele politice, România poate pierde acest moment. Planul nu poate fi realizat doar de un partid politic în spatele ușilor închise. Viitorul buget european și planul de relansare trebuie să fie motorul modernizării României. În acest sens, susțin recomandările pe care le-am impus la nivel european, de a investi 10% din planul de relansare în educație și formarea continuă și 20% în digitalizare și formarea competențelor. Aceste oportunități europene de finanțare momentan sunt doar pe hârtie, dar pentru accesarea banilor europeni este nevoie de un efort consolidat și de un plan de acțiune. Dacă proiectul prezentat Comisiei Europene nu respectă recomandările instituțiilor europene, acesta nu va fi avizat, iar din cifrele și datele prezentate public, cel puțin până în prezent, există aceste temeri. Întârzie să apară acest plan și acest lucru este regretabil. Calendarul de implementare stabilit la nivel european arată că cei mai mulți bani europeni sunt disponibili în primii ani din următorul ciclu financiar, când trebuie să accesăm atât planul de relansare cât și bugetul multianual european. Pentru asta susțin ferm crearea unei echipe speciale compusă din experți în atragerea fondurilor europene, cunoscuți publicului, din toate ministerele, remunerați corespunzător, cu putere de decizie dar și cu responsabilitatea atingerii unor obiective și prezentării transparente și permanente a rezultatelor” a declarat eurodeputatul Victor Negrescu, membru în Comisia pentru Bugete a Parlamentului European și vicepreședinte al Comisiei pentru Educație și Cultură.

În vederea expunerii acestor obiective, europarlamentarul S&D a inițiat un studiu complex privind impactul planului european pentru relansare asupra României și identificarea unor obiective de dezvoltare pe care grupul progresist din Parlamentul European le va susține la nivelul instituției europene. Studiul pune accent pe nevoia de a realiza un plan de dezvoltare sustenabilă a României, cu direcții clare, corelate cu recomandările specifice de țară, în așa fel încât resursele europene să fie folosite coerent și eficient, dar mai ales să genereze un impact concret și pozitiv asupra nivelului de trai al populației.

Documentul prezentat astăzi subliniază necesitatea de a implica societatea civilă și actorii sociali în elaborarea Planului Național de Relansare și Reziliență, accentuează importanța investiției în educație și în capitalul uman și digital, și invită actorii relevanți să iasă din sfera sloganurilor politice pentru a fructifica această oportunitate.

Cu ocazia acestei conferințe au existat mai multe mesaje importante transmise de invitați relevanți în zona bugetului european și fondurilor europene. Un aspect inedit a fost mesajul transmis de Comisarul European pentru Bugete, Johannes Hahn, care a mulțumit europarlamentarului Victor Negrescu pentru implicare și organizarea acestei conferințe într-un moment extrem de important pentru bugetul european.

Cu acest acord demonstrăm că Europa poate să facă față provocărilor și că instituțiile europene se ridică la înălțimea responsabilității pe care o au în fața acestei crize fără precedent. Regiuni, întreprinderi, cetățeni, se confruntă cu pandemia. Vom avea o nouă Europă care va fi mai ecologică, mai digitalizată și mai bine pregătită pentru provocările prezente și viitoare. Acordul dinamizează modernizarea politicilor noastre. Vor fi alocate finanțări considerabile pentru cercetare-dezvoltare, pentru schimbările climatice prin Fondul pentru o Tranziție Justă, pentru pregătirea, redresarea, reziliența Europei prin facilitatea specifică, pentru sănătate, prin RescEU și noul program pentru sănătate” a transmis Comisarul European pentru bugete, Johannes Hahn.

Prezentă la eveniment, raportorul Grupului S&D privind bugetul european, vicepreședinta Comisiei pentru Bugete, Margarida Marques, a declarat: “Această solidaritate și răspunsul responsabil oferit erau necesare. Cetățenii așteptau acest răspuns de la Uniunea Europeană și, prin soluția găsită, liderii europeni mențin coeziunea între statele membre. Programele europene Erasmus, programul de cercetare, Creative Europe, programul pe valorile comune, sunt programe-cheie pentru Uniunea Europeană pentru că, până la urmă, programele europene generează o valoare adăugată europeană. De aceea, prima prioritate a Parlamentului a fost aceea de a crește contribuția financiară pentru programe”.

La cele declarate, liderul delegației europarlamentarilor PSD din Parlamentul European, Dan Nica, a adăugat că: “Pentru relansarea economică, aș vrea să vă menționez că acești bani nu sunt dați în general. Trebuie să fie investiții publice mature, să fie promovate investiții private, inclusiv reforme relevante, să faciliteze relansarea alocărilor pentru infrastructura publică în transportul durabil, în energie curată, în infrastructura de mediu și serviciile digitale. Semnalul pe care vreau să-l dau, alături de colegii mei, este că pregătirea planurilor naționale pentru tranziția justă trebuie să fie făcută imediat și ele trebuie să respecte aceste criterii care au fost stabilite. Orice plan sau orice alte criterii care se încearcă să fie introduse nu vor putea să beneficieze, în cel mai bun caz, de finanțare, dar lucrul cel mai rău este că se poate merge la respingerea planului respectiv și la neaccesarea acestor bani”.

Coordonatorul studiului realizat cu sprijinul Grupului S&D din Parlamentul European, analistul Radu Magdin, a oferit la toate aceste aspecte o dimensiune analitică:  “Studiul vizează aspecte cheie de avut în vedere în ceea ce privește efortul național de atragere a banilor europeni aferenți planului european de relansare. Este necesară o consultare puternică și activă a ecosistemului de societate civilă și industrial din România în gândirea Planului Național de Relansare și Reziliență. De asemenea, atenție la componenta educație și la capitalizarea planurilor europene de relansare verde și digitală. Este importantă ieșirea din sfera sloganurilor și intrarea în sfera implementării accelerate pentru a fructifica această oportunitate istorică de dezvoltare“.

La eveniment au mai participat deputatul Roxana Mînzatu, fost ministru al fondurilor europene, care a subliniat importanța corelării planului de relansare economică cu recomandările specifice de țară și analistul economic, Adrian Câciu, care a accentuat nevoia de a corela fondurile europene cu realitățile economice și problemele de dezvoltare pe care le are România.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here