Vineri, 15 ianuarie 2021, delegația Uniunii Naționale a Patronatului Român (UNPR), condusă de președintele Ioan Lucian, din care au mai făcut parte Laura Ciuhu, prim-vicepreședinte UNPR, Corneliu Pricope, prim-vicepreședinte și Horațiu Buzatu, vicepreședinte UNPR-Oltenia, a fost primită de către președintele Senatului României, Anca Dragu.
Reprezentanții UNPR, au prezentat o agendă de discuții, ce a cuprins:
- Realizarea unor întâlniri periodice pentru consultare, după un calendar stabilit de comun acord, dintre următoarele comisii ale Senatului : Comisia Economică, Industrie și Servicii, Comisia de Afaceri Europene, Comisia de Agricultură și Industrie Alimentară, Comisia Muncă, Familie, Dezvoltare rurală și Protecție socială,Comisia Buget, Finanțe, Activități Bancare și Piața de capital și reprezentanții UNPR și ai celorlalte confederații patronale naționale.
Aceste întâlniri vor avea teme prestabilite și vor oferi posibilitatea informării reciproce cu privire la problemele mediului de afaceri, afectat de legislația română sau despre inițiative legislative ce privesc mediul de afaceri din România.
“Este nevoie de o nouă abordare a modului în care mediul de afaceri, prin reprezentanții săi interacționează cu Senatul României, prin comisiile sale, astfel încât legislația română, inițiativele legislației ce influențează mediul de afaceri, să fie dezbătute și corectate în urma acestor întâlniri.
Parlamentul României, prin Senatul și Camera Deputaților, trebuie să aibă ușile deschise pentru reprezentanții mediului de afaceri, în dorința sinceră și constructivă de a contribui la realizarea unui climat prietenos pentru antreprenorii noștri”, a subliniat președintele UNPR, Ioan Lucian, în dialogul cu președintele Senatului, Anca Dragu.
„Mediul de afaceri dorește să beneficieze de o legislație stabilă și predictibilă, calibrată pe situația economică reală din toate sectoarele, dar și pe o disponibilitate a legiuitorului, a ministerelor de resort, de a arăta, prin legi, hotărâri de guvern, programe de finanțare și dezvoltare, susținerea reală a economiei românești, astfel încât, rezultatele activității economice să mărească PIB pe locuitor, să redreseze balanța comercială și să se înregistreze creșterea profitului companiilor noastre” – a precizat prim-vicepreședintele UNPR, Corneliu Pricope.
Prim-vicepreședintele Laura Ciuhu a dezvoltat subiectul susținerii companiilor românești dornice de a investi și exporta în străinătate, precum și modul total defectuos în care funcționează Consiliul de Export.
Vicepreședintele UNPR- Oltenia, Horațiu Buzatu, a trecut în revistă câteva legi privind domeniul Dezvoltării și Lucrărilor Publice, cum ar fi:
- Legea 50/1991- privind autorizarea construcțiilor
- Legea 350/2001-privind amenajarea teritorială
- Legea 114/1996 privind locuințele
Fără o reformă în legislația din domeniul construcțiilor și amenajării teritoriului, investițiile majore (școli,spitale,săli de sport,campus-uri universitare,etc) sunt compromise.Trebuie de asemenea impuse tuturor municipalităților adoptarea PUG-urilor în cel mai scurt timp.
În lipsa acestora, orașele se dezvoltă haotic, îngreunând circulațiile, contribuind la poluare, mărind costurile investițiilor.
Președintele Senatului, Anca Dragu, a ascultat cu atenție toate luările de cuvânt ale membrilor delegației UNPR, subliniind că multe dintre aceste probleme le cunoaște și dorește îndreptarea lor. În acest sens după 8 februarie, când se va cunoaște bugetul pe anul în curs, va mijlocii întâlnirile dintre comisiile Senatului și reprezentanții UNPR și ale celorlalte confederații patronale din România.
“Sunt deschisă la o dinamizare a colaborărilor dintre Senatul României și reprezentanții mediului de afaceri și voi acorda o mare atenție modului în care vor funcționa aceste colaborări” – a subliniat președintele Senatului, Anca Dragu.