Spitalul Județean Drobeta Turnu Severin – despre organizarea CT și interpretarea rezultatelor la distanță

0
Spitalul Judetean Drobeta Turnu Severin

Având în vedere ştirea prezentată în spaţiul public de către Televiziunea RTS, prin
care opinia publică a fost informată în mod eronat despre organizarea gărzii continue în cadrul Compartimentului CT, precizăm următoarele:

Pacientul care necesită acest tip de investigaţii (tomografie computerizată) este
consultat de un medic specialist care recomandă investigaţiile de tip CT, contactează
medicul specialist cu competenţe în CT (Computer Tomograf), prezintă cazul, după care, însoţeşte şi supraveghează pacientul pe tot parcursul examinării.

Scanarea pacientului se efectuează de personal specializat, după care imaginile sunt transmise printr-un sistem electronic, securizat, către medicul specialist radiolog cu competenţe în CT, rezultatul examinării fiind transmis ulterior către medicul specialist prescriptor, în termen util. Menţionăm că medicul radiolog cu competenţe în CT este un medic cu specialitate paraclinică, recomandarea investigaţiei radiologice fiind făcută de către medicul clinician care consultă pacientul.

Modul de organizare a gărzii CT, cu interpretarea rezultatelor la distanţă, este
reglementată prin legislaţia medicală, inclusiv prin Planul de măsuri din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 cu modificările ulterioare.

Precizăm că telemedicina este o formă modernă de medicină, foarte dezvoltată în
lumea medicală. De asemenea, este respectat dreptul pacientului la o a II-a opinie.

Trebuie reţinut că mass-media are un rol covârşitor în formarea opiniei publice, cu atât mai mult cu cât s-au consacrat ca fiind mijlocul prin intermediul căruia este asigurată interfaţa dintre structurile sociale, de la instituţii publice până la individul particular.

Instituţia noastră a fost şi este în continuare deschisă în relaţia cu mass-media, cu respectarea principiilor de bază ale eticii şi deontologiei profesionale care impun transmiterea către publicul larg a informaţiei consistente şi corecte, fără denaturarea ei, sub orice formă!

Sănătate tuturor!

Conducere
Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here