Implantologie dentară: complicaţii şi ce trebuie să ştiţi despre asta

0

Dacă ne confruntăm cu lipsa unui sau a mai multor dinţi, în ziua de azi există soluţii mult mai fiabile decât erau în urmă cu 20 de ani. Cu toţii ne amintim de proteză bunicii, pusă seara într-un pahar cu apă. Desigur, este o imagine nu prea plăcută şi o situaţie pe care nu o dorim pentru propria persoană. Din fericire, în ziua de azi există posibilitatea aplicării unui implant dentar pentru unul sau mai mulţi dinţi. Există multe clinici unde medicii cu experienţă pot oferi pacienţilor implanturi de cea mai bună calitate. Una din aceste clinici este Cris Smile din Bucureşti sector 6. Această clinică stomatologică este una de top, cu aparatură modernă şi personal foarte bine pregătit. Aici pacienţii pot apela la servicii de implantologie. Aparate dentare fixe, detartraj şi multe alte intervenţii. Totuşi, nu trebuie să ne culcăm pe urechea că un implant dentar nu poate avea complicaţii. Vom vorbi despre asta în acest articol.

Ce este un implant dentar?

În termeni foarte simpli, un implant dentar este un mic şurub de titan fixat chirurgical de osul maxilar şi / sau mandibular pentru a susţine un dinte artificial. Odată instalat, este posibil să fie montat unul sau mai mulţi dinţi de înlocuire pe implant.

Implanturile dentare au o rată de succes ridicată, dar unii oameni pot întâmpina eşecuri: se estimează că aproximativ 5-10 % din implanturile dentare eşuează, la scurt timp după procedură, sau după câteva luni sau câţiva ani mai târziu. Acest lucru ne face să înţelegem importanţa fundamentală a controalelor şi igienei orale post-implant.

Dacă intenţionaţi să vă supuneţi unei intervenţii chirurgicale de implant dentar sau dacă aveţi în prezent un implant, iată ce trebuie să ştiţi despre implantologia dentară: există numeroşi factori care pot influenţa succesul unui implant dentar.

Boala gingiilor: gingiile sănătoase sunt un criteriu esenţial de alegere pentru chirurgia implantului. O infecţie netratată se poate dezvolta în jurul implantului şi poate duce la eşecul acestuia. Dacă este prezentă, este necesară tratarea bolii gingivale înainte de implantare.

Fumatul: fumatul poate provoca, de asemenea, eşecul implantului dentar, deoarece restricţionează fluxul de sânge către gingii, încetinind procesul de vindecare. Numeroase studii de cercetare arată că fumătorii pot avea o rată de eşec al implantului dentar de până la 20%.

Osul insuficient: o procedură de succes depinde şi de prezenţa unui os suficient pentru a susţine implantul. În absenţa unei anumite cantităţi de os sănătos, dentistul nu poate plasa chirurgical implantul şi poate fi necesar să recurgă la altoirea osoasă sintetică. În cazul osteopeniei, osteoporozei sau altor boli care afectează sistemul osteoarticular, va fi sarcina chirurgului să evalueze cea mai bună strategie şi să recomande cel mai bun plan de tratament.

Întreţinere dentară deficitară: Capacitatea de a practica o igienă orală bună după un implant dentar are, de asemenea, un impact asupra ratei de succes. De fapt, vizitele de control sunt programate la fiecare 4 luni în primul an şi la fiecare 6 în anii următori.

Implantologia dentară: principalele complicaţii şi cum să le evitaţi

Complicaţiile legate de implantologia dentară pot apărea imediat după procedură, în lunile sau anii următori. După intervenţia chirurgicală, probabil că veţi simţi un anumit grad de durere sau disconfort, care poate fi gestionat cu medicamente pentru durere. Cu toate acestea, trebuie să vorbiţi cu medicul dentist dacă durerea nu dispare după 5-7 zile. Cu toate acestea, trebuie considerat că durează 3 până la 6 luni pentru recuperarea completă.

În timp ce durerea şi umflarea sunt frecvente după implantologia dentară, complicaţiile la care trebuie să fiţi atenţi sunt:

  • Infecţii care se pot dezvolta la locul implantului şi ai căror factori de risc sunt prezenţa unei boli autoimune, fumatul şi igiena orală deficitară;
  • Micromișcări ale implantului care pot apărea atunci când un implant dentar nu are stabilitate, uneori după înlocuirea imediată a dinţilor;
  • Reacţii alergice care se pot dezvolta dacă sunteţi alergic la aliajul de titan şi ale cărui simptome includ umflarea, pierderea gustului şi senzaţia de furnicături.

Lucrul fundamental pentru a minimiza riscul de complicaţii este de a efectua controale periodice post-implantologice, precum şi de a urma cu stricteţe instrucţiunile post-chirurgicale ale medicului dentist.

Dar, chiar înainte de aceasta, pentru a ne asigura că implantologia dentară are foarte puţine complicaţii, este esenţial să ne bazăm pe medicii dentişti experţi, precum cei de la Cris Smile, care vor evalua starea de sănătate a gingiilor şi oaselor, oferind cu precizie prognoze cu privire la posibilul succes al implantului.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here