Contribuțiile aduse de cetățenii UE, tema unei conferințe susținută în Parlamentul European

0
Sediul Parlamentului European de la Strasbourg

Sâmbătă, 23 octombrie 2021, a avut loc a doua sesiune plenară a unei conferințe susținută la sediul Parlamentului European de la Strasbourg pe tema contribuțiilor aduse de cetățeni.

Cei 80 de reprezentanți ai grupurilor de dezbatere ale cetățenilor europeni și-au preluat locurile în calitate de membri ai adunării plenare, iar discuțiile s-au concentrat pe contribuțiile aduse de cetățeni din:

Conferința privind viitorul Europei este un exercițiu democratic fără precedent, deschis și incluziv. Conferința dispune de o platformă digitală multilingvă, unde toți europenii sunt invitați să-și prezinte ideile despre direcția pe care dorim să o imprimăm în mai multe domenii pentru a contura viitorul nostru comun.

Copreședinții conferinței au făcut declarații despre conferința de la Strasbourg.

Guy Verhofstadt (Parlamentul European) a spus: „Entuziasmul e mare în grupurile de dezbatere ale cetățenilor, așteptările sunt ridicate, formula funcționează. Acum, adunarea plenară trebuie să găsească răspunsuri la întrebări, sub forma unei viziuni comune asupra viitorului Europei și a unor obiective foarte concrete pentru a reforma Uniunea Europeană. Politica Uniunii trebuie să se ridice la înălțimea așteptărilor.

Gašper Dovžan (președinția Consiliului) a remarcat: „Zeci de mii de cetățeni continuă să discute despre viitorul Europei în cadrul grupurilor și evenimentelor europene și naționale, precum și în cadrul platformei. Plenul va dezbate și va prezenta recomandările lor în domeniile care contează cel mai mult pentru ei, fără un rezultat prestabilit. Aceasta este prima sesiune plenară din timpul președinției slovene a Consiliului și am fost foarte mulțumiți să primim reprezentanți ai partenerilor noștri din Balcanii de Vest, cu care partajăm responsabilitatea pentru viitorul UE.

Dubravka Šuica (vicepreședintă a Comisiei Europene) a declarat: „Acesta este un moment istoric în care, pentru prima dată, cetățenii deliberează pe picior de egalitate cu reprezentanții lor aleși la toate nivelurile. Aducerea cetățenilor în centrul procesului de elaborare a politicilor europene va consolida democrațiile noastre reprezentative, pe măsură ce ne îndreptăm către viitorul nostru comun.

Sesiunea plenară este alcătuită din reprezentanți ai Parlamentului European (108), Consiliului (54, sau două persoane pentru fiecare țară a Uniunii) și Comisiei Europene (3), dar și ai tuturor parlamentelor naționale (108), în condiții de egalitate, și ai cetățenilor (108).

Din partea cetățenilor vor participa la discuții reprezentanți ai grupurilor europene de dezbatere ale cetățenilor (80), reprezentanți ai evenimentelor naționale sau din partea grupurilor de dezbatere naționale (27, adică o persoană pentru fiecare țară a Uniunii) și președintele Forumului European al Tineretului.

Vor mai participa, în calitate de membri, reprezentanți din partea Comitetului Regiunilor și a Comitetului Economic și Social (18 pentru fiecare), reprezentanți aleși din partea autorităților regionale și locale (6 pentru fiecare), dar și reprezentanți din partea partenerilor sociali (12) și din partea societății civile (8).

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here