La Filarmonica „Oltenia” Craiova va avea loc vineri, 12 noiembrie, ora 19:00, concertul simfonic Pautza/Ceaikovski, în cadrul Stagiunii 75, cu MATEI POP la pupitrul dirijoral şi solista SIMINA CROITORU la vioară. În program vor fi două lucrări dedicate viorii, „Blues and Trouble” şi Divertisment nr. 3 de Sabin Pautza şi Simfonia nr. 6, „Patetica” de Piotr Ilici Ceaikovski.
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII „OLTENIA”
DIRIJOR: MATEI POP
SOLISTĂ: SIMINA CROITORU (vioară)
În program:
Sabin Pautza:
- „Blues and Trouble” pentru vioară și orchestră
- Divertisment nr. 3 pentru vioară și orchestră
Piotr Ilici Ceaikovski
- Simfonia nr. 6 în Si minor, op. 74, „Patetica”
MATEI POP se numără printre valoroșii tineri muzicieni pe care îi poate etala România în prezent. După studii de dirijat şi compoziţie la Academia de Muzică „G. Dima” din Cluj-Napoca, la care s-au adăugat stagii internaționale de perfecţionare şi cursuri de măiestrie cu maeştri reputaţi ai dirijatului, Matei Pop a optat pentru o carieră muzicală multiplană, urmărind trei direcții: dirijatul de orchestră, compoziția și didactica universitară. Cu tenacitatea, seriozitatea și talentul său deosebit și-a construit deja o solidă carieră dirijorală, evoluând ca invitat la pupitrul majorității orchestrelor filarmonice de stat din România şi peste hotare.
De-a lungul anilor, violonista SIMINA CROITORU a câștigat numeroase premii la concursuri naționale și internaționale și a concertat în numeroase spectacole alături de toate orchestrele filarmonice din țară și a colaborat ca solistă cu multe orchestre simfonice din străinătate (Austria, Germania, Finlanda, Mexic, China etc.), precum și în numeroase recitaluri în locuri din România și din străinătate. Spectacolele ei artistice cuceresc publicul prin bogăția expresivă, prin strălucirea, siguranța de sine și pasiunea interpretării.
Creația lui SABIN PAUTZA cuprinde lucrări aparținând unui larg spectru de genuri muzicale, de la cel cameral la cel simfonic și de la miniaturi vocale (lieduri) la muzica pentru piese de teatru, jazz sau muzică ușoară. Compozitorul are un stil complex, versatil, în care deşi limbajul sonor este unul cât se poate de contemporan, liniile melodice împrumută uneori particularități specifice jazz-ului, cântecelor religioase afro-americane și folclorului românesc.
- Preţuri bilete: 40 lei; 10 lei (elevi, studenţi, seniori)
- Agenţia de bilete, Calea Unirii, nr. 16
- Telefon: 0251.414.698
- Program: luni-vineri; orele 10:00-18:00
Accesul publicului este limitat la 30% din capacitatea sălii, pe bază de certificat Covid. Se vor respecta măsurile de siguranţă medicală.