Vineri, 14 ianuarie 2022, ora 19:00, la Filarmonica OLTENIA Craiova va avea loc un concert extraordinar prilejuit de sărbătorirea Zilei Culturii Naţionale. Corala Academică dirijată de Eugen Petre Sandu va interpreta un program integral românesc, cu lucrări scrise de compozitori autohtoni, din care nu vor lipsi versurile eminesciene. La pian va acompania Corina Stănescu, solist instrumentist al Filarmonicii „Oltenia“.
În program:
- George Enescu: „Waldgesang”
- Paul Constantinescu: „Miorița”
- Vasile Timiș: Trei valsuri – „După ce atâta vreme”, „Și dacă…”, „Adio”.
- Valentin Gruescu: „Visul legănat”
- Sabin V. Drăgoi: „Doina”
- Gheorghe Dima aranj. Alexandru Racu: „De ce nu-mi vii”
- Marțian Negrea: „Păstorița”
- Vasile Popovici: „Sara pe deal”
- Eugen Petre Sandu: „Catrene”
- Dumitru Georgescu Kiriac: „Am umblat pădurile”
- Gheorghe Danga: „În poieniță, lângă plop”
- Grigore Cudalbu: „Cu drag, recitând…”
Născut în anul 1965, Eugen Petre Sandu este dublu licenţiat în muzică (specializările pedagogie muzicală şi compoziţie). După absolvirea Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, în perioada 2001 – 2004 a urmat studii doctorale, în teza sa de doctorat abordând tema “Stabilitate şi spontaneitate în creaţia epică folclorică” (îndrumător – prof. univ. dr. Gheorghe Oprea). Din anul 1996 este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, iar din anul 2004 a devenit şi membru al Asociaţiei Naţionale Corale din România. Simultan cu desfăşurarea carierei dirijorale, Eugen Petre Sandu a activat şi ca profesor de clarinet şi compoziţie, remarcându-se, totodată, şi în domeniul compoziţiei. De asemenea, a scris numeroase articole şi cărţi de specialitate În perioada 1991 – 2013 a fost cadru didactic asociat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Din anul 2003 desfăşoară o importantă carieră didactică în calitate de profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Muzică al Facultăţii de Litere – Universitatea din Craiova, iar din anul 2020 este dirijor al Coralei academice a Filarmonicii „Oltenia” Craiova.
Apreciata muziciană Corina Stănescu, împreună cu Orchestra simfonică a Filarmonicii „Oltenia“, a interpretat lucrări de referinţă din repertoriul naţional şi universal şi a participat la numeroase turnee concertistice ale Filarmonicii craiovene întreprinse în străinătate. Datorită performanţelor sale interpretative de o calitate indubitabilă, Corina Stănescu se bucură de preţuirea unanimă a publicului şi a criticii de specialitate. În prezent desfăşoară o intensă activitate artistică şi didactică, fiind solist instrumentist al Filarmonicii „Oltenia“, maestru corepetitor la Opera Română Craiova şi profesor asociat (acompaniament – corepetiţie) în cadrul Departamentului de Muzică al Facultăţii de Litere – Universitatea din Craiova. Din anul 2005, alături de violonistul Octavian Gorun, formează un redutabil duo concertistic, interpretând de o manieră impresionantă lucrări reprezentative din repertoriul muzicii de cameră – de la creaţii ale marilor compozitori preclasici, până la capodopere ale epocii romantice.
Ziua Culturii Naţionale a fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011, adică în urmă cu 11 ani. Data la care se sărbătoreşte această zi este cea a naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889). “Fiind foarte român, Eminescu e universal”, spunea poetul Tudor Arghezi. În expunerea de motive a iniţiatorilor se arată: ”Ziua Culturii Naţionale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional”.
Ziua Culturii Naţionale este marcată şi în alte ţări europene, cu acest prilej fiind omagiaţi oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. În Spania, Ziua Culturii este marcată la data morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes. Ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale şi în Republica Moldova, în urma hotărârii autorităţilor acestei ţări.
- Preţuri bilete: 40 lei; 10 lei (elevi, studenţi, seniori)
- Agenţia de bilete din Craiova, Calea Unirii, nr. 16
- Telefon: 0251.414.698
- Program: luni-vineri; orele 10:00-18:00
Accesul publicului este limitat la 50% din capacitatea sălii, pe bază de certificat verde sau test PCR/antigen. Se vor respecta măsurile de siguranţă medicală.
Ramona Bădescu Specialist Public Relations – Filarmonica ”Oltenia” Craiova