Parc nou inaugurat de primarul Mircia Gutău în Râmnicu Vâlcea

0

Marţi, 29 martie 2022, s-au finalizat lucrările aferente proiectului ”Amenajare Parc Ştirbei Vodă”, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile Prioritatea de investiţii 4.2, Realizarea de acţiuni destinate îmbunătăţirii mediului urban, revitalizării oraşelor, regenerării şi decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului şi promovării măsurilor de reducere a zgomotului. Bugetul proiectului este de 7.235.750,09 lei, din care valoarea contribuţiei nerambursabile – 7.091.035,09 lei.

Printre obiectivele specifice ale proiectului se numără refuncţionalizarea unei suprafeţe de teren degradat şi transformarea acesteia în spaţiu verde urban, creşterea suprafeţei de spaţiu verde pe locuitor, utilizarea în scop recreativ a terenului situat în centrul municipiului, îmbunătăţirea calităţii mediului prin înfiinţare de spaţii verzi şi reducerea efectelor negative ale temperaturilor crescute şi ale schimbărilor climatice, conştientizarea populaţiei privind importanţa spaţiilor verzi şi oferirea unui mod sănătos de a petrece timpul liber, îmbunătăţirea aspectului peisagistic şi a calităţii aerului sau creşterea atractivităţii oraşului.

În baza contractului de execuţie lucrări cu asocierea OK SRL, SC AGROEXEPRT SRL şi SC VALORIS SRL s-au efectuat o serie de lucrări specifice respectiv realizarea de alei, platforme pietonale şi terasamente, realizarea de împrejmuiri pe tot perimetrul suprafeţei amenajate, amplasarea de bănci, pergole, cişmele, amenajarea unui loc de joacă pentru copii compus din tiroliene şi leagăne pentru persoane cu dizabilităţi, un spaţiu modern pentru fitness şi terenuri pentru volei/badminton, plantarea de arbori foioşi şi conifere cu talie medie şi înaltă, montarea de gazon, realizarea unui sistem de iluminat, fiabil şi eficient pe toate aleile şi la punctele de interes din cadrul zonei amenajate, instalarea unui sistem video şi Wi-Fi, realizarea unui sistem de irigare automatizat şi construirea unui grup sanitar.

Spre deosebire de celelalte parcuri, în Parcul ”Ştirbei Vodă” se va permite şi accesul persoanelor însoţite de animale de companie, cărora le sunt puse la dispoziţie suporturi cu pungi pentru colectarea deşeurilor.

Prezent la inaugurare, primarul Mircia Gutău şi-a exprimat satisfacţia faţă de modul de derulare a acestui proiect, atât în faza dintre depunerea cererii de finanţare şi semnarea contractului de finanţare, cât şi pe parcursul implementării, apreciind deopotrivă buna colaborare cu specialiştii Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, precum şi calitatea lucrărilor executate.

Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea are în derulare alte două proiecte cu finanţare europeană ce vizează reabilitarea unor zone degradate prin transformarea lor în parcuri, respectiv ”Amenajare Parc Nord” (în vecinătatea bălţilor de lângă barajul Nord) şi ”Amenajare Parc Ostroveni” (pe faleza râului Olt, în zona blocurilor ANL).

Inaugurarea noului parc a fost marcată printr-un program artistic desfăşurat pe scena din cadrul ansamblului de agrement. Publicul prezent la eveniment s-a bucurat de piesa ”Muzicanţi de poveste” a Teatrului Municipal ”Ariel”, un moment coregrafic al Clubului Ru Apollo coordonat de Alexandru Runceanu şi o invitaţie la mişcare adresată de Roxana Moise.

La intrarea în parc, cei mici au primit bilete la tombola organizată cu ocazia acestei inaugurări, iar în urma tragerii la sorţi au fost acordate 30 de premii constând în vouchere de cumpărături în valoare de 200 de lei, premiile I, II şi III primind în plus o minge de handbal semnată de componentele echipei SCM Râmnicu Vâlcea, respectiv câte o minge de fotbal.

Vizitatorii s-au bucurat de sesiuni de pictură pe faţă, de mascote întruchipând cele mai cunoscute personaje de desene animate, de animăluţe realizate din baloane, având la dispoziție, pe iarbă, păturile de picnic oferite de organizatori.

Au fost bineveniţi şi deţinătorii de animale de companie, Parcul ŞTIRBEI VODĂ fiind disponibil şi acestei categorii de vizitatori, pentru care au fost montate suporturi speciale cu pungi pentru strângerea deşeurilor.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here