Verde de Govora – Hub de permacultură

0
Verde de Govora

Asociația Cataleya & Yris anunță demararea proiectului “Verde de Govora – Hub de permacultură”, proiect desemnat câștigător în cadrul competiţiei de proiecte PROGRAMUL SPAŢII VERZI

  • Componenta Permacultură în zone urbane, organizată de către Fundația pentru Parteneriat, finanțat de Mol România.

Ne dorim prin acest proiect o extindere a educaţiei ecologice, cu accent pe agricultura urbană, o dezvoltare a spiritului antreprenorial verde al elevilor pentru utilizarea responsabilă şi creativă a resurselor naturale locale (Service Learning). Băile Govora și Liceul Tehnologic Băile Govora, unde am ales terenul pentru amenajare gradină şcolară urbană, sunt situate în staţiunea cu cel mai curat aer din Europa, iar prin acest proiect putem implementa un hub de permacultură cu servicii educaţionale ce conţin competenţe şi aptitudini de antreprenoriat verde, de peisagistică şcolară, vom crea un laborator în aer liber într-un decor susţinut de biodiversitate, păduri de foioase, alei de cura terapeutică.

Proiectul este necesar pentru a asigura finanţarea Asociaţiei Cateleya / Yris în realizarea unui pachet de servicii educaţionale de hub de permacultură urbană, ce aduce împreună grădinari urbani și consumatori, precum şi înfiinţarea de grădină urbană şcolară.
Parteneriatul proiectului între Asociaţia Cataleya / Yris, Liceul Tehnologic Băile Govora, Primăria Băile Govora, vizează şi reducerea discrepanței din sistemul educaţional dintre nevoia de competente verzi şi lipsa de conţinut educaţional adecvat dezvoltării unor asemenea competente, prin intermediul unui curs de permacultură urbană, adresat elevilor din şcoala vizată cu posibilitate de replicabilitate în alte şcoli şi comunităţi.

Odată înființată, grădina școlii se va extinde în fiecare an prin reinvestirea veniturilor generate din vânzarea produselor (sirop de mentă, săpunuri naturale, ghivece cu flori decorative) și prin scăderea nevoii de inputuri achiziționate și întreținere datorită utilizării principiilor permaculturii.

Grădina școlii va produce plante decorative, plante medicinale cu aspect estetic (kit de stațiune – Verde de Govora) și va încorpora și fructe perene într-un sistem „livada alimentară”. Prin proiectarea bazată pe principiile pe care ni le învață natura, permacultura le permite elevilor și comunități să-și satisfacă nevoile de bază de hrană sănătoasă, apă curată, adăpost și energie într-un mod care nu numai că „susține”, dar regenerează în mod activ biodiversitatea și resursele naturale.

Așadar suntem mândri de faptul că proiectul Verde de Govora – Hub de permacultură este unul dintre cele 10 proiecte câștigătoare ale competiţiei Spații verzi, finanțate de Mol România derulate la nivel naţional prin Fundația pentru Parteneriat, iar asta ne motivează și ne responsabilizează și mai mult. Urmăriți-ne pe pagina noastră de Facebook sau pe www.asociațiacataleyayris.ro, săptămânal vom împărtăși cu voi informații despre stadiul proiectului nostru și despre lucrurile minunate pe care vrem să le facem împreună cu voi” – precizează Ramona Chiriță, manager proiect Verde de Govora – Hub de permacultură.

Asociația Cataleya & Yris

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here