Județul Mehedinți sub COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată și disconfort termic ridicat

0

În perioada 8 – 10 august 2022, județul Mehedinți se va afla sub incidența avertizării meteorologice COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată, iar zona de munte sub COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică accentuată – ploi abundente, conform informării transmise de către Administrația Națională de Meteorologie.

În intervalul menționat sunt prognozate perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină.  Cantitățile de apă vor depăși, în intervale scurte de timp, 25…35 l/mp și izolat 40…60 l/mp. În zonele montane și submontane cantitățile de apă vor depăși 40…60 l/mp și pe arii restrânse 70…80 l/mp.

Pentru prevenirea unor situații de urgență, reamintim populaţiei să ia măsuri de curățare a șanțurilor și rigolelor de scurgere în scopul facilitării evacuării normale a apelor pluviale.

Pe durata manifestării vântului puternic, recomandăm cetățenilor să întrerupă orice activitate desfășurată în aer liber și să se adăpostească în imobile sau spaţii închise, care sa le asigure protecţia. Parcarea autoturismelor se va face în zone ferite, la distanţă de copaci, stâlpi de electricitate sau alte obiecte care i-ar putea răni prin cădere.

Totodată, începând de luni, 8 august, marție, 9 august 2022, județul Mehedinți va fi sub avertizare meteorologică COD GALBEN ce vizează disconfort termic ridicat și val de căldură. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități și se vor înregistra valori termice de 33…37 de grade.

ISU Mehedinți reamintește cetățenilor că, în perioadele cu temperaturi ridicate, este indicat să rămână în locuințe și să limiteze expunerea la soare, mai ales între orele 11:00 – 18:00. Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul.

O atenție deosebită trebuie acordată și copiilor care nu trebuie lăsați singuri în autoturisme expuse la soare.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here