Ambasadorul Andrei Muraru, vizită în statul american New Mexico

0

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a vizitat, în perioada 6-8 septembrie 2022, comunitățile de români din statul New Mexico, concentrați în orașele Albuquerque și Santa Fe, capitala statului.

„În primii 25 de ani Parteneriatul Strategic a fost un vector al integrării României în spațiul de securitate transatlantic și al consolidării valorilor democratice, iar în etapa sa următoare el poate fi un vector al dezvoltării economice și consolidării unui profil regional puternic. Și sunt convins că mulți dintre dumneavoastră, având în vedere profilul profesional, puteți contribui enorm la dezvoltarea acestei agende de prosperitate.”, a declarat ambasadorul Andrei Muraru în cadrul întâlnirii cu comunitatea românească din Albuquerque.

La nivel politic, întâlnirile ambasadorului au inclus oficiali de la nivel statal – viceguvernatorul statului New Mexico, Howie Morales, șeful biroului de audit al statului, Brian Colon, dar și primarii celor două orașe, primarul Albuquerque, Tim Keller și primarul Santa Fe, Alan Webber. Oficialii americani s-au arătat deschiși perspectivelor unor cooperări cu administrațiile locale din România, inclusiv în ce privește schimburile de bune practici. Identificarea unor potențiale parteneriate economice a fost de asemenea pe agenda discuțiilor, având în vedere faptul că cercetarea și inovarea, dar și dezvoltarea tehnologică sunt vectori esențiali ai economiei statului.

Ambasadorul român a vizitat și cea mai mare universitate a statului, University of New Mexico, unde un român conduce Centrul pentru Izotopi Stabili – cu aplicabilitate în domenii precum biologia sau arheologia – iar o româncă predă în cadrul Departamentului de Fizică și Astrologie. În cadrul Centrului Științific al Facultății de Medicină din cadrul universității, alături de un profesor român din cadrul departamentului de medicină internă, ambasadorul român a discutat despre parteneriate în domeniul cercetării.

Dintre inițiativele antreprenoriale ale românilor din New Mexico, ambasadorul a vizitat compania Acme Solutions (Albuquerque) și galeria de artă Aurelia Gallery (Santa Fe), fondată de un artist român care își propune să promoveze în viitor arta românească.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here