Partidul Verde cere salarii minime de existență, nu de subzistență

0

Comunicat de presă

Partidul Verde cere salarii minime de existență, nu de subzistență! Susținem acordarea unui salariu minim 3000 de lei în baza coşului minim pentru un trai decent.

Rata anuală a inflației este îngrijorătoare, una dintre cele mai mari din UE! Potrivit Institutului Național de Statistică rata inflației a crescut la 15,3%.

Salariul minim în România este dintre cele mai mici din Europa, cu puțin peste 1.500 de lei net. Peste 2.7 milioane de contracte de muncă, adică 40% din total, sunt mai mici sau egale cu salariul minim.

Cum se vor descurca românii cu facturile la energie în iarnă și cu alimente tot mai scumpe?! Oamenii au dreptul la demnitate și la un trai decent. Traiul decent nu trebuie să mai fie litera moartă în Constituție. Statul trebuie să-l garanteze în viața de zi cu zi!

Parlamentul României a votat în anul 20?? o lege care fundamentează salariul minim pentru un trai decent, dar Guvernul refuză să o pună în aplicare de atâția ani!

Printre inițiatorii și semnatarii legii, Lavinia Cosma, co-președinte al Partidului Verde, și Adrian Dohotaru, președinte executiv, cer ca Guvernul să aplice legea!

Precizăm că la o inflație de 15%, salariul minim net ar trebui să crească la aproape 3.000 de lei, potrivit coșului minim pentru trai decent. Mai precis: 2940 de lei net.

Coșul minim pentru un trai decent este stabilit printr-o metodologie realizată de experți de la Fundația Friedrich-Ebert România, la care au lucrat cercetători de la Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii (ICCV) şi Syndex România.

Institutul Național pentru Statistică nu a calculat încă valoarea coșului, iar guvernul refuză să îl ia în calcul la fundamentare, în ciuda unei legi în vigoare.

Partidul Verde

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here