Înfrumusețarea spațiilor exterioare ține atât de peisagistica spațiului verde, cât și de amenajarea efectivă a zonelor adiacente casei. Pentru a te bucura de o grădină cât mai atractivă, poți opta și pentru construirea unui grătar din cărămidă, care, cu siguranță, va constitui punctul de atracție în fiecare zi petrecută alături de cei dragi. Află cum se construiește un grătar din cărămidă pentru grădină și care sunt etapele prin care îl poți realiza.
Etapa 1. Alegerea materialelor
Pentru a amenaja grădina în mod eficient, este nevoie să alegi materiale de calitate. Astfel, dacă vrei să-ți construiești un grătar, cumpără cărămidă de la cei de la Mathaus deoarece în acest magazin, vei găsi tot ceea ce îți este necesar pentru a realiza în mod complet o astfel de structură.
Cărămida este cel mai rezistent material la șocuri mecanice și temperaturi ridicate, iar acest lucru o recomandă spre a fi folosită pentru aceste tipuri de construcții speciale.
Vei mai avea nevoie, de asemenea, de mortar pentru zidărie și de materiale de acoperire, în ipoteza în care vrei un grătar de grădină din cărămidă, acoperit cu piatră naturală.
Etapa 2. Pregătirea terenului
În vederea realizării lucrărilor, este nevoie de pregătirea terenului. Acest lucru înseamnă curățarea zonei de buruieni și de resturi vegetale, astfel încât terenul să fie pregătit pentru montajul grătarului.
Ulterior, se realizează săpătura la nivelul terenului pentru a putea turna fundația de beton pentru grătar. De asemenea, poate fi necesară turnarea unei șape pentru îndreptarea terenului și pentru nivelarea zonei, mai ales dacă terenul prezintă denivelări sau goluri.
Turnarea se face în cofraje, având grijă la udarea constantă a betonului, mai ales în perioadele cu temperaturi foarte ridicate, pentru a evita ca acesta să crape, ca urmare a evaporării apei și uscării premature.
De asemenea, se poate realiza și hidroizolarea la nivelul intersecției cu solului, pentru a evita apariția mucegaiului și a infiltrațiilor de apă.
Etapa 3. Construirea structurii
Structura de cărămidă se construiește pe rânduri, ulterior uscării suprafeței betonate. Fiecare rând de cărămidă este acoperit de mortar și de un alt strat de cărămidă, pentru realizarea modelului țesut.
Este necesară respectarea planeității, astfel încât să nu existe deviații la nivelul zidurilor care să afecteze rezistența și stabilitatea grătarului.
Etapa 4. Construirea blatului sau a suprafeței de lucru
Pentru realizarea plăcii superioare a grătarului, este necesară turnarea betonului și cofrarea suprafeței. Este nevoie de respectarea timpilor de uscare pentru a avea certitudinea că placa rezistă solicitărilor.
Peste această placă, se dispun din nou ziduri pentru a realiza zona de ardere propriu-zisă. În această etapă, se dispun și racordurile pentru instalații de apă, în cazul în care este necesar să faci alimentarea cu apă cât mai aproape de zona de lucru.
Etapa 5. Realizarea închiderilor
Finalizarea lucrărilor de construirea a unui grătar de grădină are în vedere realizarea arcelor de cerc decorative și acoperișul grătarului. Pentru aceasta, se pot folosi machete ale arcelor de cerc ce vor susține deschiderea din cărămidă.
Modelele pot fi variate la nivelul acestei structuri sub formă de arc de cerc și vei avea nevoie de mortar cu ajutorul căruia să poți face legătura și îmbinarea dintre elementele grătarului.
Etapa 6. Lăcuirea și finisarea
În final, după ce toate operațiunile au fost realizate, va fi necesară lăcuirea suprafaței pentru a proteja grătarul și pentru a-i conferi acestuia aspectul deosebit.
Este nevoie de aplicarea unui impermeabilizant pentru piatră cu ajutorul căruia apa să poată fi ținută la distanță.
Nu uita că grătarul de grădină trebuie amplasat în mod corect, departe de sursele care se pot aprinde și de locuință, astfel încât micile incidente să nu apară.
Montajul unui grătar de grădină nu este dificil de realizat și nici nu necesită neapărat intervenția unor echipe specializate. Alege materiale de calitate și respectă pașii de lucru pentru a realiza corect un grătar de grădină.