Profeția lui Nostradamus de Vâlcea, Nicolae Pătru, s-a confirmat – criza de apă se accentuează!

0
Nicolae Pătru

Fostul senator Nicolae Pătru, președinte al Comisiei pentru Agricultură, Păduri și Apă (2000-2004), într-un interviu acordat redacției noastre, dezvăluie intervențiile și semnalele de alarmă, pe care le-a motivat zeci de ani, pe tema deficitului de apă care, odată cu trecerea timpului, se accentuează într-un ritm amețitor.

Iată ce spune Nicolae Pătru în cadrul interviului acordat redacției noastre:

“Era la începutul anilor 2000, când l-am invitat la mine, la Senat, pe directorul general al Regiei Apelor Române, Costică Sofronie, și i-am solicitat o informare succintă despre potențialul bazinelor hidrografice ale României.

Deși s-a vrut o discuție scurtă, informarea și dialogul care a urmat, au durat mai bine de 2 ore. Motivul invitației a fost acela că eram nedumerit de ce nu se continuă investițiile și amenajarea râurilor cu potențial energetic și stocarea apei din viiturile de primăvară, pentru utilizarea acesteia la irigații, în sezonul de secetă. Am căzut de acord, atunci, că mai puțin de un sfert din volumul de apă existent pe teritoriul României este utilizat, restul curgând, inutil, spre mare.

Am tras, deasemenea, concluzia că principala cauză a inundațiilor, fără precedent, din perioada anilor 1990-2000, și după 2000, este defrișarea forestieră sălbatică. Demonstrația științifică este că plantele cu rădăcini adânci (pomi, arbori), stochează cantități importante de apă în sol, pe o adâncime considerabilă, în timp ce iarba și plantele cu rădăcini scurte, aproape deloc. Acesta este dezechilibrul ecologic cauzat de om, care generează inundațiile și, respectiv, seceta. Este motivul pentru care am afirmat, la acel moment, că ne vom confrunta cu o criză de apă foarte curând. Din păcate, timpul mi-a confirmat previziunile!

În aceeași perioadă l-am contactat pe Ilie Sîrbu, ministrul Agriculturii, Apelor și Pădurilor, la acea dată, căruia i-am cerut să gândească o inițiativă legislativă, în cadrul Ministerului, pentru stoparea defrișărilor în mod barbar. Mi-a spus că îmi împărtășește propunerea și că dacă ar fi după el, ar interzice în totalitate tăierea pădurilor, dar nu crede că va obține acordul partidului – PSD. Și ori nu l-a cerut, ori nu l-a obținut, căci jaful a continuat și mai abitir. Verestoy a devenit Cherestoi sau “Drujba lui Dumnezeu”, Flutur – molia pădurilor Sucevei, Omar Haisan – însoțitorul în deplasări economice al lui Ion Iliescu – spaima pădurilor din Vrancea… și mulți alții!”

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here