Janina Sitaru la ceremonia de deschidere a celui de-al VIII-lea Congres mondial împotriva pedepsei cu moartea

0

Secretarul de stat pentru relații interinstituționale Janina Sitaru a participat marți, 15 noiembrie 2022, la ceremonia de deschidere a celui de-al VIII-lea Congres mondial împotriva pedepsei cu moartea, care se desfășoară la Berlin, în perioada 15-18 noiembrie 2022. Evenimentul este organizat de asociaţia franceză Ensemble contre la peine de mort, sub patronajul ministrului federal al afacerilor externe german, Annalena Baerbock, cu sprijinul Confederaţiei Elveţiene şi al Uniunii Europene.

Obiectivul Congresului îl constituie menținerea în atenția comunității internaționale a importanţei abolirii pedepsei cu moartea. Congresul oferă guvernelor care au eliminat deja pedeapsa cu moartea oportunitatea de a reafirma angajamentul în promovarea, în continuare, a abolirii pedepsei cu moartea, iar acelora care au început treptat să renunțe la pedeapsa cu moartea, le oferă oportunitatea de a-și face publice demersurile.

În România, pedeapsa capitală a fost abolită încă din anul 1990, iar ţara noastră, ca membru al Uniunii Europene, al Consiliului Europei, precum şi viitor membru în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului pentru perioada 2023-2025, sprijină abolirea universală a pedepsei cu moartea ca o contribuție esenţială la dezvoltarea drepturilor omului.

Totodată, România solicită statelor care mențin pedeapsa cu moartea să instituie un moratoriu asupra aplicării acesteia, ca etapă premergătoare unei decizii de abolire. Pedeapsa cu moartea este o pedeapsă inumană, crudă, degradantă și ireversibilă, neexistând un sistem juridic care să garanteze absența erorilor judiciare, riscul executării unei persoane nevinovate neputând fi niciodată eliminat.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here