Conferința “Implementarea Agendei ONU Femeile, pacea și securitatea: progres și căi de cooperare”

0

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat marți, 6 decembrie 2022, la Conferința la nivel înalt “Implementarea Agendei ONU Femeile, pacea și securitatea: progres și căi de cooperare”, organizată de Ministerul Apărării Naționale la Universitatea Națională de Apărare Carol I. Evenimentul a reunit reprezentanți de nivel din partea instituțiilor care au responsabilități în implementarea Planului Național de Acțiune pe acest palier, ai societății civile și mediului academic. A participat, ca invitat special, doamna General maior Sheryl Gordon, comandantul Gărzii Naționale a statului Alabama, din SUA.

Având în vedere impactul îngrijorător al războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei asupra femeilor, secretarul de stat Daniela Gîtman a evidențiat utilitatea unei abordări care să țină seama de dimensiunea de gen în analizele și dezbaterile referitoare la criza din Ucraina, dat fiind rolul cheie al femeilor în toate etapele conflictului, inclusiv pentru dezvoltarea durabilă a Ucrainei.

Secretarul de stat a exprimat aprecierea față de reziliența și curajul femeilor ucrainene şi a reiterat mesajul de sprijin și solidaritate pe care l-a transmis în numele României cu prilejul vizitei efectuate în Ucraina, în perioada 23-24 noiembrie 2022, împreună cu reprezentantele Austriei, Croaţiei, Germaniei, Letoniei şi Lituaniei în Consiliul Afaceri Generale, responsabile cu afaceri europene, vicepreşedintele Parlamentului European, Nicola Beer, precum şi ministrul afacerilor externe al Principatului Liechtenstein.

Cu referire directă la Rezoluția 1325/2000 a Consiliului de Securitate al ONU pe tema “Femeile, pacea și securitatea”, secretarul de stat Daniela Gîtman a subliniat importanța participării femeilor în structurile sistemului național de apărare, ordine publică și securitate, precum și în misiunile internaționale de menținere a păcii.

În acest context, oficialul MAE a menționat adoptarea, în anul 2020, a Strategiei Naționale și a Planului Național de Acțiune privind implementarea Rezoluției 1325/2000 a Consiliului de Securitate al ONU Femeile, Pacea și Securitatea pentru perioada 2020-2023 și a prezentat activitățile întreprinse la nivelul Ministerului Afacerilor Externe pentru implementarea Planului Național de Acțiune, atât pe plan intern, cât și extern, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României. Consecventă sprijinului constant pentru multilateralismul bazat pe reguli, România, prin reprezentanții săi diplomatici la ONU, UE, NATO și OSCE, împărtășește în mod constant, în diversele foruri internaționale, rezultatele obținute de țara noastră în implementarea Rezoluției 1325/2000 a Consiliului de Securitate al ONU.

Secretarul de stat MAE a subliniat, de asemenea, că asigurarea egalității de șanse constituie o prioritate a instituției pe care o reprezintă inclusiv din perspectiva domeniului resurselor umane, confirmată de ponderile importante care revin femeilor în ansamblul personalului diplomatic și în ceea ce privește șefii de misiuni diplomatice sau personalul de conducere din Centrala MAE.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here