Concert extraordinar de Anul Nou la Filarmonica OLTENIA Craiova

0

Filarmonica OLTENIA Craiova începe anul 2023 cu trei seri dedicate nemuritorului vals, pe 10, 11 și 12 ianuarie 2023, ora 19:00. La pupitrul simfonicului craiovean va fi dirijorul TIBERIU SOARE, distins cu Ordinul Coroana României în Grad de Ofițer. În prezent, Tiberiu Soare este dirijor al Operei Naționale București iar din luna octombrie a anului 2020 artistul ocupă și funcția de dirijor principal al Filarmonicii de Stat din Sibiu.

Pe plan internaţional, activitatea lui TIBERIU SOARE a constat în colaborări cu numeroase ansambluri de prestigiu, precum: London Philharmonic Orchestra, Kammer Ensemble N (Stockholm), Musica Vitae Chamber Orchestra (Suedia), Osaka Chamber Symphony Orchestra (Japonia), Bad-Reichenhaller Orchester (Germania), Orchestra Filarmonicii din Atena, „Bedrich Smetana” Philharmonic Orchestra (Zlin, Cehia), Orchestra Radio Praga, Camerata Salzburg, Orchestra Simfonică de Stat din Izmir (Turcia), Korean National Ballet (Seul, Coreea de Sud), RTÉ Orchestra (Dublin, Irlanda).

În program:

Johann Strauss II: Uvertura operetei „Liliacul”

Marș persan, op. 289

„Tritsch-Tratsch” Polka, op. 214

Franz von Suppé: Uvertura operetei „Cavaleria ușoară”

Émile Waldteufel:Valsul patinatorilor

Dmitri Șostakovici: Vals nr. 2 din Suita a II-a de jazz

Piotr IliciCeaikovski: Valsul florilor din suita de balet

„Spărgătorul de nuci”, op. 71a

Georges Bizet:Toreadorii și Aragonaise din suita nr. 1 „Carmen”

Geronimo Gimenez: La boda de Luis Alonso

Johannes Brahms: Dans ungar nr. 5

Georges Bizet: Farandole din suita nr. 2 „Arleziana”

Johann Strauss II: „Annen-Polka”, op. 117, Valsul „Dunărea albastră”, op. 314

Este arhicunoscut faptul că Orchestra Filarmonicii din Viena a fost şi continuă să fie “port-drapelul” concertelor de Anul Nou pe plan internaţional. Din anul 1941, în fiecare zi de 1 ianuarie, celebrul ansamblu susţine concertul său de acest gen, care se bucură de un enorm succes, fiind transmis în direct sau înregistrat în peste 40 de ţări, cu o audienţă estimată la un miliard de telespectatori. A devenit o regulă ca repertoriul concertelor să fie alcătuit din lucrări ale familiei de compozitori Strauss şi, în special, ale lui Johann Strauss-fiul.

Craiova, oraş cultural de bogată tradiţie, a fost la rândul său “contaminat” în decursul vremii de producţiile muzicale ale Europei, care au influenţat în mod benefic viaţa spirituală a urbei. De la înfiinţarea ei, în 1947, Filarmonica “Oltenia” a promovat, alături de concertele “standard” şi un repertoriu mai accesibil publicului larg, organizând periodic aşa-numitele “concerte simfonice populare” cu programe atractive, uneori intitulate “Bijuterii muzicale”, în care muzica de divertisment ocupa un loc central, printre care valsuri şi polci de Johann Strauss-fiul.

Primul concert de Anul Nou, în înţelesul de azi, a avut loc în 1985 (concerte în 29 şi 30 decembrie 1984); dirijor – Teodor Costin, prezentarea concertului – Valeriu Dogaru. În  2013 (7 şi 8 ianuarie) concertul de Anul Nou a fost dirijat de Tiberiu Soare, solişti – Tina Munteanu (soprană), Liviu Indricău (tenor).

La ora transmiterii comunicatului mai erau foarte puține locuri la concertul din 12 ianuarie 2023.

Biletele se achiziționează online accesând acest link

De asemenea, biletele se procură de la agenția din Calea Unirii 16, luni-vineri, orele 10:00-18:00. Detalii    se obțin la numărul de telefon 0251 414 698.

Prețuri bilete: 70 lei; 20 lei (elevi, studenți, seniori)

Ramona Bădescu

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here