Principalele activităţi desfășurate de IPJ Vâlcea în 2016

0

Activităţile desfăşurate de structurile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea în anul 2016 au vizat:

• Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală si siguranţa rutieră
• Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupurilor/grupărilor infracţionale.
• Asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene
• Asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a I.P.J. Vâlcea

Pentru al şaselea an consecutiv infracţionalitatea sesizată la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea înregistrează o scădere. Astfel în anul 2016 la nivelul I.P.J. Vâlcea au fost sesizate cu 13,81% mai puţine infracţiuni faţă de anul precedent. Criminalitatea de natură judiciară înregistrează o scădere cu aproximativ 10 procente faţă de anul precedent, în mediul urban scăderea fiind de 14%, iar în rural de 13,62%.

Infracţiunile contra patrimoniului reprezintă 41,64% din totalul infracţiunilor sesizate(o scădere cu 16,28% faţă de 2015) la care înregistrăm cea mai mică valoare din ultimii 8 ani.

Diminuarea faptelor penale contra patrimoniului este proporţională cu evoluţia infracţiunilor de furt, care înregistrează pentru al cincilea an consecutiv o scădere semnificativă (17,51% faţă de 2015). Se înregistrează scăderi, în principal, la faptele de furt din locuinţe cu 3%, din societăţi comerciale cu 9,4% şi de auto cu 3,5%.

Infracţiunile de înşelăciune înregistrate de I.P.J. Vâlcea reprezintă 8,9% din totalul infracţiunilor contra patrimoniului sesizate. Numărul acestora a scăzut faţă de anul 2015 cu 17,70%. De asemenea, în anul 2016, numărul infracţiunilor de tâlhărie s-a diminuat cu 21,57 %.

Activitatea de prevenire a criminalităţii reprezintă, alături de combatere, o componentă importantă a intervenţiei poliţiei, în acest domeniu acţionând pe două paliere atât structurile operative cât şi structura de analiză şi prevenire a criminalităţii şi poliţiştii de proximitate.

Pentru prevenirea criminalităţii au fost desfăşurate 27912 controale directe, 83 razii, 1631 acţiuni cu efective mărite şi 1646 activităţi în unităţi de învăţământ şi zone adiacente, fiind totodată 8976 persoane primite în puncte de consiliere.

În domeniul prevenirii, au fost iniţiate şi implementate proiecte şi campanii în cadrul cărora s-au abordat, secvenţial, diferite genuri de infracţiuni circumscrise domeniilor prioritare.

În acest sens, exemplificăm:
– Campania NEGLIJENŢA – INVITAŢIE DESCHISĂ LA FURT;
– Campania de prevenire a furturilor din auto;
– Campania „Protejează-ţi locuinţa şi afacerea! Trăieşte în siguranţă!”
– Campania de prevenire a victimizării minorilor Tedi,
– Campania de promovare a carierei de poliţist, activităţile fiind derulate împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea şi cu sprijinul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională;
– Campania de prevenire a consumului de droguri, în cooperare cu Centrul de Prevenire şi Consiliere Antidrog şi Direcţia pentru Tineret şi Sport;
– Campania „Luna Cybercrime”.

“Pentru îmbunătăţirea ordinii şi siguranţei publice, poliţiştii au continuat în aceeaşi manieră de abordare din ultimii ani – axată pe apropierea de comunitate, pregătirea antiinfracţională şi un sistem integrat de acțiune.

În cursul anului 2016, infracţiunile comise în mediul stradal s-au menţinut la valori reduse, reprezentând doar 2,83% din totalul infracţiunilor sesizate la nivelul inspectoratului. Este al şaselea an consecutiv când această categorie de infracţiuni înregistrează scăderi. Infracţiunile de furt au reprezentat 91,64% din criminalitatea stradală”, ne-a informat purtătorul de cuvânt al IPJ Vâlcea, Inspector de poliţie Popescu Adrian Gabriel.

Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here