Criminalul palid, de Stephen J. Costello – la Editura Trei

0

“Criminalul palid” își face intrarea în psihologie mulțumită lui Freud, primul teoretician care valorizează această inspirată sintagmă forjată de Nietzsche în “Așa grăit-a Zarathustra”. Pentru Freud, “criminalii palizi” sunt cei care comit acte criminale dintr-o profundă vinovăție inconștientă. Pornind de aici, psihanalistul irlandez Stephen J. Costello construiește o viziune integratoare asupra tipologiei și motivațiilor “criminalui palid” sau nevrotic, aflat în vădită opoziție cu așa-numitul “criminal stacojiu” sau psihotic. Cartea alătură pentru prima oară reflecțiile asupra acestui subiect ale lui Sigmund Freud, Carl Gustav Jung, Melanie Klein, Donald Winnicott și Jaques Lacan, incluzând și contribuțiile psihiatriei clasice și evoluționiste, cu un accent aparte asupra rolului mediului familial în prefigurarea “criminalului palid”.

Rezultatul este o ambițioasă teorie a criminalității și a resorturilor sale inconștiente. Cartea se adresează atât psihologilor și psihiatrilor, dar și specialiștilor din drept, securitate, siguranță și ordine publică.

Stephen J. Costello, psihanalist și logoterapeut irlandez, a predat la Trinity College din Dublin. A scris cărți despre psihanaliza religiei și psihologia minciunii.

Criminalul palid
Stephen J. Costello
Nr. de pagini: 240
Traducere din engleză de Vlad Vedeanu și Nicoleta Dascălu
Anul apariţiei: 2017
Format: 165 x 235 mm, paperback cu clape
Noutăți

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here