Simulare de accident feroviar, urmat de incendiu în Tunelul Tufări – la 400 metri faţă de Orşova

0

Miercuri, 24 mai 2017, începând cu ora 12.30 se va desfăşura un exerciţiu organizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Drobeta” al Judeţului Mehedinţi privind  gestionarea unei situaţii de urgenţă, ca urmare a producerii unui accident feroviar în tunelul de cale ferată Tufări (la circa 400 m faţă de Gara C.F.R. Orşova), urmat de incendiu, în care este implicat un tren de călători .

Potrivit scenariului exerciţiului, în ziua de 24.05.2017, în jurul orei 12:30, trenul de călători Regio compus din locomotivă şi 5 vagoane, având la bord peste 40 de călători, care circula dinspre Bucureşti spre Timişoara, datorită unor defecţiuni tehnice, deraiază de pe şina de cale ferată, în tunelul de cale ferată Tufări.

În urma deraierii, vagoanele 4 şi 5 au ieşit de pe şina de cale ferată, fiind proiectate în pereţii laterali ai tunelului, provocând avarii majore la structura acestora, celelalte vagoane rămânând pe şine. Din cauza impactului puternic izbucneşte un incendiu violent la instalaţia electrică a vagonului nr. 4, cu pericol de propagare la vagoanele învecinate.

Din cauza faptului că accidentul s-a produs într-un tunel de cale ferată, se creează o acumulare foarte mare de fum şi gaze toxice, existând pericolul de intoxicare a călătorilor din vagoane.

Pentru gestionarea acestei situaţii de urgenţă, inspectorul şef va demara, prin dispeceratul I.S.U ” Drobeta”, procedurile de declanşare a Planului Roşu de Intervenţie, după care informează prefectul judeţului.

Primele forţe şi mijloace mobilizate la locul evenimentului vor fi din cadrul Detaşamentului de Pompieri Orşova, ulterior urmând să sosescă în sprijin echipaje ale Detaşamentului de Pompieri Drobeta Turnu Severin, dar şi grupa operativă a inspectoratului.

Pompierii vor acţiona pentru localizarea şi lichidarea incendiului, concomitent cu căutarea – salvarea şi evacuarea victimelor, dar şi pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă.

Totodată, pentru restabilirea stării de normalitate la locul evenimentului se vor deplasa atât echipaje ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mehedinţi, Sectorului Poliţiei de Frontieră Orşova, Serviciului Judeţean de Ambulanţă, Poliţiei Transporturi Feroviare, cât şi reprezentanţi ai S.N.T.F.C. CFR CĂLĂTORI SA – Suc. reg. de transport  feroviar de călători Timişoara, S.N.T.F.M. CFR MARFĂ SA Bucureşti – Suc. BANAT –  OLTENIA – Centrul zonal de Marfă Timişoara şi Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR S.A. – Suc. reg. CF Craiova.

Exerciţiul are ca scop antrenarea forţelor participante în vederea aplicării concepţiei de intervenţie la tunelul CF, formarea deprinderilor echipajelor de intervenţie, cooperarea şi coordonarea personalului destinat intervenţiei pentru limitarea efectelor produse în cazul activării Planului Roşu, dar şi identificarea tuturor capabilităţilor pentru gestionarea unui astfel de eveniment de amploare.

Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here