Pompierii militari din cadrul ISU “Drobeta” al Judeţului Mehedinţi au acţionat, în perioada 4 – 7 august 2017, la 71 de intervenţii

0

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Drobeta” al Judeţului Mehedinţi au acţionat, în perioada 4 – 7 august 2017, la 71 de intervenţii, dintre care: 41 situaţii de urgenţă şi 30 urgenţe medicale.

Vineri, 4 august 2017

La ora 06:00, Garda de Intervenție nr. 1 Orșova s-a deplasat cu o autospecială de intervenţie și trei pompieri militari sub conducerea ofițerului de la continuitatea conducerii,  pentru stingerea unui incendiu izbucnit în data de 03.08.a.c. la litieră, în pădurea de pin negru din Parcul Național Domogled – Valea Cernei, din Ocolul Silvic Tarnița. Operațiunile de stingere cu ajutorul elicopterului aparținând I.G.Av., s-au reluat începând cu ora 06:45, fiind  efectuate un număr de 26 de aruncări cu apă de către elicopter asupra focarelor. La fața locului pentru supraveghere au rămas doi rangeri de la Parcul Național Domogled. Activitatea a fost reluată în data de 05.08.a.c. începând cu ora 06:45. A ars circa 1 ha brad și litieră, fiind împărțit în 2 focare la baza versantului, fără afectarea pădurii de fag.

La ora 15:54, Stația de Pompieri Strehaia a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și şase pompieri militari, pentru stingerea unui incendiu izbucnit intr-o gospodărie particulară  în comuna Tâmna, localitatea Colareț. Au ars 3 anexe ( bucătărie de vară, magazie și pătul) cu suprafața totală de 50 mp. A fost salvată casa de locuit.

La ora 18:14, Detașamentul de Pompieri Dr. Tr. Severin a intervenit cu două  autospeciale de lucru cu apă și spumă și nouă pompieri militari, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit în localitatea Ilovăț. La intervenție au participat și S.V.S.U. cu 10 voluntari. A ars acoperișul casei de locuit construit din lemn cu învelitoare din țiglă pe circa 100 mp și 2 anexe ( bucătărie de vară și adăpost animale) pe circa 50 mp. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de cablul electric neizolat corespunzător.

La ora 18:45, Garda de intervenție Baia de Aramă s-a deplasat cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și patru pompieri militari, pentru asigurarea, supravegherea zonei de producere probabilă unei situații de urgență la manifestările cultural artistice, Festivalul Național Concurs de Folclor ” Ponoare, Ponoare” desfășurat în localitatea Ponoarele.                                                  

Sâmbătă, 5 august 2017

La ora 06:05 Garda de Intervenție nr. 1 Orșova s-a deplasat cu două autospeciale de intervenţie, un ofițer și 16 pompieri militari, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în data de 03.08.a.c. la litieră în pădurea de pin negru din Parcul Național Domogled – Valea Cernei, din Ocolul Silvic Tarnița. Operațiunile de stingere cu ajutorul elicopterului aparținând I.G.Av., s-au reluat începând cu ora 07:00, fiind  efectuate un număr de 27  aruncări cu apă de către elicopter asupra focarelor. La fața locului pentru supraveghere au rămas doi rangeri de la Parcul Național Domogled. Activitatea se va relua cu data de 06.08.a.c. începând cu ora 06:45. A ars circa 1,5 ha brad și litieră.

La ora 15:30,  Detaşamentul de Pompieri Orșova a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, o autospecială de intervenţie, un ofițer și 23 pompieri militari, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetație uscată, în localitatea Topleț,  județul Caraș- Severin. Incendiul s-a propagat la o proprietate unde au ars circa 4 t plante furajere, 230 pomi fructiferi (puieți)şi o colibă din lemn. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de fumatul în locuri nepermise.

La ora 16:27,  Stația de Pompieri Vânju Mare a intervenit cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă, un ofițer și nouă pompieri militari, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit de cherestea, în localitatea Vînju Mare, orașul Vânju Mare. Au ars circa 50 mc lemn de foc, 200 t rumeguș și alte deșeuri și circa 150 ml gard din lemn. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de focul deschis folosit în spații deschise.

La ora 16:30, Detașamentul de Pompieri Dr. Tr. Severin a intervenit cu o autospecială de intervenţie și cinci pompieri militari, pentru transportul unei persoane cu probleme medicale, nedeplasabilă, până în locuința de la etajul 4.

La ora 17:40, Garda de intervenție Baia de Aramă s-a deplasat cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și patru pompieri militari, pentru asigurarea, supravegherea zonei de producere probabilă unei situații de urgență la manifestările cultural artistice, Festivalul Național Concurs de Folclor ” Ponoare, Ponoare”, desfășurat în localitatea Ponoarele.

La ora 17:56, Detașamentul de Pompieri Dr. Tr. Severin s-a deplasat cu un ATV și doi pompieri militari, pentru asigurarea, supravegherea zonei de producere probabilă unei situații de urgență la manifestărea promoțională „Drobeta Beer Fest” în municipiul Dr. Tr. Severin.

La ora 18:10,  Stația de Pompieri Vânju Mare a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și patru pompieri militari, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetație uscată, în localitatea Pădina Mică, comuna Pădina. Incendiul s-a propagat la o proprietate unde a ars acoperișul unei case de locuit, pe o suprafață de circa 25 mp, construit din lemn cu învelitoare din țiglă. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de focul deschis folosit în spații deschise.

La ora 19:20,  Detașamentul de Pompieri Dr. Tr. Severin a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, o autospecială de lucru la înălțime și 11 pompieri militari, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în balconul unui apartament, pe str. Decebal din mun. Dr. Tr. Severin. A ars rumeguș și s-a degradat zugrăveala apartamentului și un șifonier. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de  fumatul în locuri nepermise.

Duminică, 6 august 2017

La ora 08:05, Garda de Intervenție nr. 1 Orșova s-a deplasat cu o autospecială de intervenţie, un ofițer și un pompier militar, pentru stingerea unui incendiu izbucnit în data de 03.08.a.c. la litieră în pădurea de pin negru din Parcul Național Domogled – Valea Cernei, din Ocolul Silvic Tarnița. Operațiunile de stingere cu ajutorul elicopterului aparținând I.G.Av., s-au reluat începând cu ora 06:45, fiind  efectuate un număr de cinci aruncări cu apă de către elicopter asupra focarelor, deoarece începând cu ora 11:06 a fost relocat pentru a interveni în zona Svinița. Datorită cantității de pricipitații căzute în după – amiaza zilei de 06.08.a.c., incendiul era în mare parte stins. După efectuarea recunoașterii, rangerii au transmis că se mai observa fumegând doar într-un singur loc pe versant în sus. O echipă de rangeri va efectua o recunoaștere în cursul dimineții de 07.08.a.c. în zonă și vor comunica situația. La fața locului pentru supraveghere au rămas doi rangeri de la Parcul Național Domogled.

La ora 08:32,  I.S.U. Mehedinți a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, două autospeciale de intervenţie, doi ofițeri și 28 pompieri militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Orșova, Stației de Pompieri Vânju Mare și Stației de Pompieri Strehaia, sub conducerea inspectorului șef,  pentru stingerea unui incendiu izbucnit la litieră și coronament în pădure de foioase (strejar și fag), pe raza comunei Svinița. De asemenea, au intervenit în sprijin din cadrul I.S.U. Dolj: un ofițer, 16 pompieri militari  cu o autospecială de intervenţie,   I.S.U. Caraș-Severin: un ofițer, 16 pompieri militari cu o autospecială de intervenţie, I.S.U. Timiș: trei pompieri militari cu un Punct de Comandă Mobil și o autospcială de intervenţie. Pentru stingere s-a intervenit pe cale aeriană cu ajutorul elicopterului dotat cu dispozitiv de stingere ”bambi – bucket”, aparținând I.G.Av. și cu ajutorul aeronavei de tip C27J Spartan aparținând M.Ap.N.. În jurul orei 21:00, forțele venite în sprijin aparținând inspectoratelor pentru situații de urgență (I.S.U. Dolj, I.S.U. Caraș-Severin, I.S.U. Timiș) s-au retras la sediile proprii, urmând să revină în dimineața zilei de 07.08.a.c.. Au ars circa 50 ha litieră și coronament în pădure de foioase (fag și stejar), iar pe o suprafață de circa 10 ha, aflată într-o zonă montană, unde nu s-a putut interveni pedestru, ci doar pe cale aeriană, incendiul nu este localizat. La fața locului au rămas un ofițer și 18 pompieri militari cu două autospeciale de intervenţie cu apă şi spumă și un ATV, iar din cadrul S.V.S.U. Şvinița şapte voluntari sub coordonarea primarului comunei. În dimineața zilei de 07.08.a.c., începând cu ora 07:00, au fost reluate misiunile pentru stingerea incendiului pe cale aeriană cu ajutorul elicopterului aparținând I.G.Av., iar dacă situația meteorologică este favorabilă se va interveni și cu ajutorul aeronavei de tip C27J Spartan, aparținând M.Ap.N..

La ora 10:37, Detașamentul de Pompieri Dr. Tr. Severin a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare, o ambulanță S.M.U.R.D. și 12 pompieri militari, la un accident rutier produs între două autoturisme cu victime încarcerate, pe E70, zona Gura Văii, municipiul Dr. Tr. Severin. La ajungerea forțelor de intervenție s-a constatat că în urma accidentului au rezultat cinci victime (doi bărbați cu vârstele de 50, respectiv 22 ani și trei adolescente cu vârstele de 13, 15, respectiv 17 ani) conștiente, ce prezentau politraumatisme, două dintre ele fiind încarcerate (un bărbat în vârstă de 50 ani și o fată în vârstă 15 ani). S-a acționat pentru extragerea victimelor încarcerate, concomitent cu acordarea primului ajutor medical. Victimele au fost transportate la U.P.U. Dr. Tr. Severin de către echipajul S.M.U.R.D. și echipajele S.A.J.

La ora 11:18, Detașamentul de Pompieri Dr. Tr. Severin a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și cinci pompieri militari pentru scoaterea unei bovine, blocată într-o zonă mlăștinoasă pe raza localițății Răscolești, comuna Izvorul Bârzii. Animalul a fost scos în viață și predat proprietarului.

La ora 14:13,  Detașamentul de Pompieri Dr. Tr. Severin a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și opt pompieri miliatri, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească, în municipiul Dr. Tr. Severin, str. C. D. Ionescu Şişeşti. Au ars: anexa gospodărească de circa 20 mp, construită din lemn cu învelitoare din tablă, o motocoasă și o motocicletă care se aflau în interiorul anexei, 40 ml de gard construit din lemn și 300 mp de vegetație uscată. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de fumatul în locuri nepermise.

La ora 16:25, Detașamentul de Pompieri Dr. Tr. Severin s-a deplasat cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și trei pompieri militari, pentru asigurarea, supravegherea zonei de producere probabilă unei situații de urgență la un meci de fotbal desfășurat pe stadionul municipal din Dr. Tr. Severin.

La ora 16:40, Detașamentul de Pompieri Dr. Tr. Severin s-a deplasat cu un ATV și doi pompieri militari, pentru asigurarea, supravegherea zonei de producere probabilă unei situații de urgență la manifestărea promoțională „Drobeta Beer Fest” în municipiul Dr. Tr. Severin.

La ora 17:41,  Detașamentul de Pompieri Dr. Tr. Severin a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și cinci pompieri militari, pentru degajararea acoperișului unui bloc de locuit aflat în pericol de prăbușire, în municipiul Dr. Tr. Severin, str. Petre Sergescu. La sosirea forțelor de intervenție s-a constatat că acoperișul cu structură din lemn și învelitoare din tablă era dislocat pe o suprafață de circa 90 mp. S-a acționat pentru degajarea elementelor dislocate și asigurarea acoperișului.

În data de 06.07.2017, pe perioada instituirii CODULUI PORTOCALIU, fenomenele vizate fiind averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, s-a produs prăbușirea unui copac pe calea ferată, în municipiul Dr. Tr. Severin, zona Muzeului ”Porțile de Fier”. Ca urmare, circulația feroviară a fost blocată în intervalul orar 18:00 -19:12, pâna la degajarea copacului de către echipe specializate din cadrul C.F.R..

La ora 18:50, Garda de intervenție Baia de Aramă s-a deplasat cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și patru pompieri militari, pentru asigurarea, supravegherea zonei de producere probabilă unei situații de urgență la manifestările cultural artistice, Festivalul Național Concurs de Folclor „Ponoare, Ponoare”, desfășurat în localitatea Ponoarele.

Luni, 7 august 2017

La ora 00:55,  Stația de Pompieri Vânju-Mare  a intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și nouă pompieri militari, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit, în localitatea Izvoarele, comuna Gruia. Au ars: materiale textile, elemente de mobilier (pat, dulap, masă), tâmplăria de la o ușă și fereastra de la camera de locuit de circa 9 mp., unde s-a manifestat incendiul. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de acțiunea unor persoane iresponsabile (proprietarul fiind bolnav psihic).

În ultimele 72 de ore, pe raza judeţului Mehedinţi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Drobeta” a intervenit pentru stingerea a 19 incendii de vegetaţie uscată, ce s-au manifestat pe raza localităţilor: Dr.Tr. Severin, Strehaia, Vânju-Mare, Oreviţa Mică, Vânjuleţ, Bahna, Brezniţa Ocol, Cerneţi, Pădina Mică, Balota, Jidoştiţa, Bîltanele, Dobra, Nicolae Bălcescu, Scorila, Ştefan Odobleja şi Voloiac care au cuprins o suprafaţă de peste 105 ha.

Serviciul S.M.U.R.D. din cadrul I.S.U. „Drobeta” al judeţului Mehedinţi a intervenit la 30 urgenţe medicale.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here