În județul Dolj, Săptămâna Prevenirii Criminalităţii a fost marcată astăzi de activități dedicate prevenirii violenţei domestice

0

Maratonul de activităţi cu caracter preventiv din cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii 2017” a continuat și astăzi în județul Dolj. Ziua de 5 octombrie a fost marcată de activități dedicate prevenirii violenţei domestice.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dolj, în colaborare cu psihoterapeuti din cadrul ONG Casa de Cultura a Sindicatelor au desfăşurat, la sediul DGASPC Dolj o acţivitate de prevenire a violenţei domestice cu scopul de creştere a capacităţii femeilor  de a se valoriza şi de a conştientiza statutul şi rolul pe care trebuie să îl aibă în societate. În cadrul acestei activităţi la care au participat 43 se asistenţi maternali profesionişti, s-au făcut recomandări cu privire la importanţa stabilirii unor reguli şi limite de toleranţă încă de la începutul unei relaţii, astfel încât aceasta să fie una sănătoasă, lipsită de orice forma de violență.

Deasemenea a fost vizionat şi filmul realizat în cadrul Campaniei de prevenire a violenţei domestic  “Aripi Frânte”.

Toate persoanele participante la dezbatere, au privit cu maxim interes prezentarile făcute de polițiști și de partenerii noștri la această activitate, intelegând ca nu trebuie sa tolereze, sub nici o forma, un comportament violent.

Pe parcursul acestei zile poliţiştii de proximitate şi cei din mediul rural, au desfăşurat activităţi de informare a victimelor violenţei domestice cu privire la prevederile legale în acest domeniu şi transmitere a unor măsuri antivictimizare, la sediile unor agenţi  economici unde personalul este preponderent feminine, la cămine culturale, spaţii amenajate pentru petrecerea timpului liber.

Specialiştii în domeniu (asistenţi sociali, poliţisti, sociologi, psihologi) estimează că numărul real al cazurilor de violenţă în familie este mult mai mare decât cel înregistrat în evidenţele oficiale, deoarece multe victime nu depun plângere, femeile fiind principala categorie vulnerabilă.

Din punct de vedere al mediului de provenienţă, situaţia înregistrează o tendinţă descendentă în urban, în timp ce în mediul rural se menţine la un nivel îngrijorător. Pe fondul consumului de alcool ca factor declanşator, în corelaţie directă cu statutul victimei şi al agresorului în cadrul familiei, cauzele declanşării conflictelor constituie, în fapt, un conglomerat de frustrări şi comportamente deviante sedimentate în timp: resursele financiare insuficiente, mentalitatea arhaică coroborată cu nivelul precar al educaţiei, relaţiile extraconjugale, gelozia, modul de a-şi împărţi sarcinile zilnice etc.

Din păcate, în special în cazul femeilor, victima nu găseşte resurse să rupă relaţia după prima agresiune îndreptată asupra ei, motivele fiind variate: dependenţa emoţională şi/sau financiară faţă de agresor, prezenţa copiilor şi resursele limitate de creştere a lor, lipsa educaţiei, neîncredere şi respect de sine scăzut, lipsa de sprijin din partea familiei extinse sau din partea cercului de relaţii extra-familial.

Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here