Declarații susținute de premierul Mihai Tudose și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

0

București , 9 noiembrie 2017

Mihai Tudose: Bună ziua! Înainte de a da cuvântul domnului secretar general, aş vrea să-i mulţumesc şi pe această cale pentru vizita în România, pentru alegerea Bucureştiului ca loc de desfăşurare a Adunării Parlamentare NATO. O considerăm ca pe o declaraţie a Alianţei despre ceea ce înseamnă România pentru NATO, dar şi ceea ce înseamnă, de asemenea, NATO pentru noi.

Am avut o discuţie foarte bună în ceea ce priveşte prezența României în structurile NATO, în ceea ce priveşte prezența României în teatrele de operațiuni, dezvoltarea capabilităților românești în industria de apărare, colaborarea între România şi NATO pe multiple planuri, inclusiv rolul nostru în asigurarea unității în securitatea europeană, cu sprijinul şi sub umbrela NATO.

Domnule secretar general, aveți cuvântul!

Jens Stoltenberg: Mulţumesc foarte mult, domnule prim-ministru Mihai Tudose! Este o încântare să vă întâlnesc pe dvs. pentru prima oară şi, din moment ce este prima noastră întrunire, aş dori să vă felicit pentru numirea dvs. în poziția de prim-ministru şi abia aștept să lucrez cu dvs. şi să cooperăm în alianța NATO.

Aş dori să-mi exprim recunoștința faţă de România pentru contribuțiile sale notabile în NATO, în atâția ani. Țara dvs. are o contribuție extraordinară aici, în Europa. Aţi /ajutat/ să proiectăm stabilitate în zonă şi în sud, şi în est, sprijinind Ucraina, sprijinind Georgia, dar şi să luptăm cu terorismul în sudul Alianței, prin prezența dvs. în Afganistan şi în Irak. De asemenea, ați participat la stabilitatea Balcanilor de Vest, prin contribuția dvs. la forțele NATO în Kosovo.

România este importantă pentru NATO, pentru că sunteți o țară-gazdă pentru Brigada multinațională. Am mărit prezența noastră în România printr-o brigadă multinațională, dar şi prin trupe şi parteneri care vin pe cale aeriană din Italia şi Canada, oferind training pentru piloții din România şi Bulgaria, în zona Mării Negre. De asemenea, am reuşit să creștem această prezență maritimă în Marea Neagră, prin mai multe apeluri la /…/ şi mai multe exerciții navale. Acesta este un exemplu despre cum se adaptează NATO la un mediu din ce în ce mai provocator pentru Alianță.

România este importantă, de asemenea, pentru că găzduiți situl nostru antirachetă, un element extrem de important pentru apărarea NATO. Acum implementăm şi, ulterior, vrem să întărim aceste capacități ale NATO, prin construirea de situri similare în Polonia, întrucât sistemul de apărare este de o utilitate maximă pentru Alianța Nord-Atlantică.

Suntem, totodată, recunoscători pentru ceea ce face România atunci când discutăm despre apărare cibernetică, expertiza şi cunoștințele dvs. sunt cruciale pentru Alianţă. Dar şi pentru că România este vârful de lance în ceea ce priveşte apărarea cibernetică în Ucraina şi-i ajută pe ei să-şi întărească propria apărare.

Nu în ultimul rând, România este un element-cheie când vorbim despre cheltuielile în apărare. Anunțul dvs. de a cheltui 2% din PIB pe apărare în 2017, în acest an, este un element care ne bucură şi este mai mult decât binevenit, nu numai pentru că va întări apărarea României, ci pentru că va întări apărarea NATO. Iar România conduce prin exemplu, pentru că acum pot să fac referire la România, care este o țară oarecum nouă în Alianță, că îşi atinge această țintă de a cheltui 2% pe apărare. Deci, conduceți prin exemplu şi vă mulțumim foarte mult pentru asta!

Aşadar, domnule prim-ministru, încă o dată vă mulţumesc că m-aţi primit şi vă mulțumesc pentru contribuția extrem de puternică la Alianță.

Mihai Tudose: Domnule secretar general, aş profita de această discuţie pe teme de securitate anunțându-vă, în premieră, că mâine vom semna un contract important cu o firmă americană care va produce armament în România, în colaborare cu o firmă românească. Tot ca un angajament pe termen lung al prezenței României în NATO și pentru ceea ce înseamnă, şi sperăm că va însemna în continuare țara noastră în această zonă a Europei, pe flancul estic şi în Balcanii de Vest: un pilon de stabilitate şi un partener strategic recunoscut – şi vă mulţumim pentru asta – al Alianţei Nord-Atlantice. Încă o dată, vă mulţumesc pentru tot ce aţi spus mai devreme şi vă mulţumesc pentru sprijinul pe care ni-l daţi, inclusiv prin prezența a tot mai mulţi români în structurile de conducere ale Alianței.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here