Confederaţia Naţională a Patronatului Român: Oamenii de afaceri români sunt discriminați în raport cu cei străini

0

Oamenii de afaceri români sunt discriminați în raport cu cei străini, cărora nu li se fac dosare penale în ritmul în care se întâmplă acest lucru cu investitorii autohtoni, au afirmat oamenii de afaceri prezenți la dezbaterea organizată la începutul săptămânii de Confederaţia Naţională a Patronatului Român, la iniţiativa Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc. Reprezentanţii mediului de afaceri propun schimbarea Codului fiscal şi se opun TVA-ului defalcat.

Deşi 70% din bani vin de la firmele cu capital românesc și doar 30% de la firmele cu capital străin, multinaționalele au știut să se organizeze mai bine decât firmele romaneşti. Reprezentanții Confederației Naționale a Patronatului Român cred că nu există egalitate de tratament între companiile cu capital românesc şi cele cu capital străin.

“Oamenii de afaceri români sunt discriminați în raport cu cei străini. Numărați câți oameni de afaceri străini au ajuns cu dosare penale, din cele 37.000 de firme străine. Câte dosare penale au firmele românești? Recunosc că noi nu avem experiența lor, nu avem juriști care costă 10.000 de euro de lună”, a declarat Mohammad Murad, preşedinte FPTR.

El a mai spus că sectorul privat trebuie rupt de zona politică, trebuie să existe o delimitare și trebuie distrusă acea discriminare, pentru existența a unor șanse egale.

Oamenii de afaceri români cred că se pune accent formare pentru nivelele 1,2 de calificare, fără să se facă o evaluare a pieței muncii. Este nevoie de o abordare sistematică, unde formarea profesională să se conducă după anumite obiective. Nu se face o estimare pe riscuri de competenţe și, din păcate, nu avem o clasă de antreprenori educați.

Reprezentanţii mediului de afaceri propun schimbarea Codului fiscal şi se opun TVA-ului defalcat. În alte ţări a fost un eșec inițiativa de a defalca TVA. Totodată, s-a propus ca firmele care au contracte cu statul ar trebui să plătească TVA- ul atunci când se încasează banii, nu când se emite factura.

Investitorii români au mai spus că statul trebuie să aibă un rol activ privind încurajarea producătorilor autohtoni, prin îmbunătățirea sistemului de achiziții publice, cu respectarea tuturor normelor europene privind concurența. Este nevoie, în paralel, de educarea potențialilor investitori autohtoni și de sprijin concret din partea statului pentru accesarea rapidă a fondurilor europene.

“Guvernul este deschis să comunice cu mediul privat pentru a găsi soluții win – win. Avem nevoie de dialog constructiv, însă vă rugăm să veniți cu soluții concrete pe care să le analizăm şi ulterior să le punem în practică”, a afirmat Ramona Chirilă Lohan, Consilier de Stat la Guvern, prezentă la dezbatere.

Pe 17 octombrie 2017, a avut loc la Phoenicia Grand Hotel prima dezbatere cu tema Capitalul Romanesc: Trecut, Prezent, Viitor, organizată de Confederaţia Naţională a Patronatului Roman, la iniţiativa Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, la care au participat reprezentanţi reprezentanţi ai confederaţiilor, ai mediului de afaceri şi ai Guvernului. Evenimentul face parte dintr-o serie de dezbateri, organizate de Confederaţia Naţională a Patronatului Roman, pe teme diverse, de interes pentru reprezentanţii mediului de afaceri şi ai mediului politic, cu privire la Economia Romaniei.

Prezentarea din cadrul dezbaterii o puteti vizualiza accesand aici: FPTR prezentare capitalul românesc 17 octombrie 2017

Confederaţia Naţională a Patronatului Român

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here