Viorica Dăncilă: Stabilirea unui venit minim la nivel european poate ajuta la combaterea sărăciei, dar procesul trebuie să țină cont de specificitățile naționale

0

Un venit minim la nivel european poate fi un instrument în lupta împotriva sărăciei, însă procesul stabilirii acestuia trebuie să țină cont de specificitățile statelor membre, fapt ce presupune colectarea de cifre actualizate despre venitul și condițiile de trai din statele UE, a afirmat eurodeputata Viorica Dăncilă la Strasbourg, în cadrul dezbaterilor pe marginea Raportului referitor la politicile de garantare a venitului minim ca instrument de combatere a sărăciei.

Statele membre şi Comisia au nevoie de cifre actualizate privind venitul și condițiile de viață din ţările UE, care să ţină cont şi de specificitățile naționale, pentru a pune în aplicare un buget de referință și un venit minim la nivel european.

Consider benefică propunerea raportorului referitoare la elaborarea unui concept la nivel european privind obiectivele comune pentru sistemele naționale de venit minim, pentru a crea condiții egale între statele membre. Pentru acesta ar fi utilă realizarea, de către Comisie, a unei evaluări a impactului sistemelor de venit minim în Uniunea Europeană, cu monitorizare și raportare periodică în perspectiva unor acțiuni viitoare.

În plus, atunci când sunt vizate sistemele de venit minim, statele membre trebuie să ia în considerare pragul de risc de sărăcie stabilit de Eurostat la 60% din venitul mediu național echivalat disponibil, împreună cu alți indicatori” a susținut eurodeputata Viorica Dăncilă, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European.

Raportul referitor la politicile de garantare a venitului minim ca instrument de combatere a sărăciei arată că necesitatea de a crea un cadru european privind venitul minim vine în urma constatării că diferitele inițiative în domeniu, încercate de statele membre, nu pot pune capăt în totalitate sărăciei și inegalităților.

Conform documentului amintit, Uniunea Europeană ar trebui să facă tot ce îi stă în putință pentru a încerca să atingă obiectivele Strategiei Europa 2020 care stabilește ca obiectiv principal să ajute persoanele care trăiesc în condiții de sărăcie și excludere socială să depășească această situație.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here