Festivalul Naţional de Folclor „Lică Militaru”, la Drăgăneşti-Olt

0

Asociaţia artistică pentru promovarea tinerelor talente (AAPTT) în colaborare cu Primăria orașului Drăgănești-Olt organizează FESTIVALUL NAŢIONAL DE FOLCLOR „LICĂ MILITARU”, EDIȚIA I, la Drăgăneşti-Olt, în data de 26 mai 2017.

Preselecția concursului național va avea loc în data de 12 mai 2017, începând cu ora 9.00 în Drăgănești-Olt, la Casa de Cultură „Ileana Constantinescu”. Scopul festivalului este de a descoperi, conserva și promova cântecul vechi bătrânesc și cântecele specifice ceremonialului de nuntă. În același timp, festivalul va constitui un cadru de afirmare a celor mai valoroși interpreți vocali și instrumentiști. Concursul se desfășoară pe două
secțiuni:
1 – soliști vocali;
2 – soliști instrumentiști (instrumente tradiționale: vioară, fluier, caval, cimpoi,
cobză, țambal etc.).

Din fiecare judeţ pot participa solişti vocali şi instrumentişti având vârsta cuprinsă între 16 şi 40 ani. Repertoriul fiecărui concurent va fi alcătuit din două piese muzicale valoroase din punct de vedere stilistic și artistic, reprezentative pentru zona din care provine sau pe care o reprezintă concurentul și care trebuie să se încadreze în cele două tematici ale concursului:
1 – cântecul vechi bătrânesc,
2 – cântece specifice ceremonialului de nuntă (cântecul de ascultare, cântecul miresei,
cântecul bradului, hore/cântece de joc).

Acompaniamentul, în cadrul ambelor secţiuni, va fi asigurat de către Orchestra “Jidvei România” în colaborare cu Ansamblul “Doina Oltului”. Partiturile şi fişele de înscriere completate se trimit până la data de 10 mai 2017 pe adresa electronică: aaptt.office@gmail.com. Partiturile şi fişele de înscriere care nu au fost trimise din motive obiective pot fi înmânate juriului în ziua preselecţiei. În urma preselecției, vor fi promovați 18 concurenți. Festivalul Național de Folclor ”Lică Militaru se constituie astfel într-o amplă manifestare culturală care are ca obiective:
– promovarea personalităţii interpretului Lică Militaru prin crearea unui eveniment anual,
care să identifice zona folclorică, Drăgănești-Olt, județul Olt;
– promovarea imaginii zonei culturale prin impactul naţional al evenimentului creat;
– atragerea unui public specific, doritor de revitalizarea folclorului autentic românesc.
Director Festival: Constantin Bîrcă – Preşedinte AAPTT.

Preşedintele Juriului: conf. univ. dr. Gabriela Rusu-Păsărin, realizator emisiuni, Grupul operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune Co-producător: Post de Televiziune Parteneri Media: Radio România Regional, Radio Antena Satelor, Vocea Olteniei.

Eveniment realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Olt şi Primăria Oraşului Drăgăneşti-Olt.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here