Parlamentul European: Toleranță zero față de abuzuri și hărțuirea sexuală

0

Deputații europeni condamnă puternic orice formă de violență sexuală și deplâng faptul că aceste acte sunt tolerate cu atâta ușurință. Făptuitorii trebuie pedepsiți.

Parlamentul European reiterează apelul său din 2014 adresat Comisiei Europene de a propune o strategie la nivelul UE, inclusiv propuneri legislative cu instrumente obligatorii, pentru a proteja femeile împotriva violenței, inclusiv abuzuri și hărțuire sexuală. Combaterea hărțuirii sexuale include și companii de conştientizare și soluții la problemele lipsei de raportare și a stigmatului social, se arată în text. Rezoluția a fost adoptată cu 580 de voturi pentru, 10 împotrivă și 27 de abțineri.

Hărțuirea sexuală în Parlamentul European

Parlamentul European ar trebui să examineze urgent recentele acuzații de abuzuri și hărțuire sexuală, să introducă formare obligatorie pentru toți angajații și deputații privind respectul și demnitatea la locul de muncă, să păstreze un registru confidențial al cazurilor, să creeze un grup de lucru cu experți independenți și să îmbunătățească procedurile și sprijinul pentru victime în interiorul Parlamentul European și/sau cu poliția locală.

Statele membre ar trebui să examineze la rândul lor situația în parlamentele lor naționale și să ia măsurile potrivite, consideră deputații, adăugând: ”Politicienii ar trebui să acționeze ca modele responsabile pentru prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale în parlamente și în afara lor.”

********************

Conform unui studiu al Agenției Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA) din 2014 privind violența împotriva femeilor:

• una din trei femei a trecut printr-o experiență de violență fizică sau sexuală în viața adultă;
• 55% dintre femei au fost hărțuite sexual în UE;
• 32% dintre toate victimele din UE au spus că făptuitorul a fost un șef, un coleg sau un client ; 75% dintre femeile în poziții de muncă calificată sau în management de top au fost hărțuite sexual, precum și 61% din femeile angajate în sectorul de servicii ;
• 20% dintre femeile cu vârste între 18 și 29 de ani din UE-28 au trecut prin hărțuire online
• una din zece femei a fost hărțuită sexual sau urmărită prin intermediul noilor tehnologii.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here