Eurodeputații au adoptat măsuri noi pentru a spori încrederea consumatorilor în domeniul siguranței alimentare

0

• Un registru european pentru ca studiile nefavorabile să nu mai poată fi ținute în secret
• Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară poate face publice studiile
• Sunt adresate îngrijorările lansate cu ocazia inițiativei cetățenești europene cu privire la glifosat

Miercuri, 17 aprilie 2019, eurodeputații au adoptat noi măsuri pentru a asigura fiabilitatea și transparența procedurii de evaluare a riscurilor în domeniul siguranței alimentare.

Parlamentul European a aprobat noile reglementări (cu 603 voturi pentru, 17 împotrivă și 27 abțineri), convenite deja informal cu miniștrii UE, menite să asigure că procedura de evaluare a riscurilor în domeniul siguranței alimentare este mai fiabilă, mai transparentă și mai obiectivă.

Studiile nefavorabile nu vor mai putea fi ținute în secret

Noile reglementări vor crea un registru european al studiilor comandate, pentru a garanta că întreprinderile care solicită o autorizație furnizează toate informațiile relevante și nu țin în secret studiile nefavorabile. Acest lucru va permite Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) să facă publice studiile existente, pentru a identifica datele științifice relevante și pentru a asigura acuratețea cercetării.

În plus, pentru a se asigura că noile norme sunt transparente, solicitanții trebuie să dezvăluie toate informațiile relevante pentru evaluarea gradului de siguranță; totuși, anumite informații, cum ar fi procesul de fabricație sau de producție, pot fi păstrate confidențiale.

În cele din urmă, noile măsuri sprijină, de asemenea, punerea în aplicare a unei noi proceduri de consultare, care să permită EFSA să ofere consiliere solicitanților cu privire la modalitatea corectă de depunere a cererii de autorizare, făcând întregul proces mai fiabil.

Raportorul Pilar Ayuso, (EPP,Spania) a declarat: „Acest acord ne permite să avem un proces decizional bazat pe dovezi științifice, pentru a garanta un nivel ridicat de siguranță și sănătate publică în Europa, îmbunătățind în același timp încrederea publicului și transparența în procesul de luare a deciziilor“.

************

Noile norme abordează îngrijorările exprimate cu ocazia inițiativei cetățenești europene cu privire la glifosat, în legătură cu transparența studiilor științifice utilizate pentru evaluarea pesticidelor. De asemenea, acestea vin ca urmare a exercițiului de verificare a adecvării legislației alimentare generale lansată în 2014 și finalizată în ianuarie 2018 de către Comisie.

Miniștrii Uniunii Euopene adoptă în mod formal textul, înainte de intrarea în vigoare.

Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here