Viorica Dăncilă solicită Comisiei Europene măsuri și strategii pentru crearea de locuri de muncă de calitate pentru femei

0

Studii recente arată că ponderea femeilor cu locuri de muncă precare este mare, anumite forme de muncă precară fiind prestate doar de către acestea. Dată fiind situația înregistrată la nivel european, eurodeputata Viorica Dăncilă, membră a Comisiei pentru Drepturile femeii și egalitate de gen, a solicitat Comisiei Europene să prezinte măsurile avute în vedere pentru a investi și a impulsiona cercetarea în domeniul muncii precare și al dimensiunii de gen.

Totodată, europarlamentarul PSD a interpelat forul european cu privire la intenţia de a elabora noi strategii privind munca în condiții precare, care să conțină orientări clare și măsuri legislative de integrare a egalității de gen și de reducere a numărului de locuri de muncă precare în rândul femeilor.

Actuala criză economică și financiară a avut un efect dublu asupra angajării precare. În primul rând, a adus munca precară în centrul atenției. În al doilea rând, a evidențiat urgența problemei femeilor care ocupă locuri de muncă precare. Femeile sunt suprareprezentate în munca precară, aceasta fiind nu doar o cauză importantă a diferențelor de salarizare între femei și bărbați, ci și un obstacol în calea avansării în locuri de muncă mai bune și cu perspective de dezvoltare profesională”, susține Viorica Dăncilă.

În răspunsul transmis în numele Comisiei Europene de Marianne Thyssen, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, se arată că, în cursul acestui an, CE intenționează să adopte un Plan de acțiune cuprinzător vizând perioada 2018 – 2019 pentru a combate diferența de remunerare dintre femei și bărbați.

Marianne Thyssen arată că aproximativ 20 de directive ale UE din domeniul legislației muncii stabilesc standarde minime în vederea protejării lucrătorilor, contribuind astfel la combaterea precarității.

De asemenea, oficialul european amintește și de faptul că Pilonul european al drepturilor sociale a abordat problema condițiilor de muncă susținând ca, indiferent de tipul și de durata raporturilor de muncă, lucrătorii să aibă dreptul la un tratament corect și egal în ceea ce privește condițiile de muncă, accesul la protecție socială și formarea profesională.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here