Miercuri, 6 decembrie 2017, ofițeri din cadrul Centrului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Dolj, împreună cu polițiști din cadrul Secției 4 Poliție Craiova au organizat şi desfăşurat o activitate pe linia prevenirii furturilor din locuinţe, în zona Gării Craiova, în cadrul Campaniei „Hoţii sunt creativi, fii preventiv!”
Iniţiativa se înscrie în suita de acţiuni derulate în cadrul parteneriatului dintre Inspectoratul General al Poliţiei Române şi o societate de asigurări, demarat în 2011, prin care se urmăreşte prevenirea victimizării populaţiei pe zona de infracţiuni contra patrimoniului.
Este al şaselea proiect dezvoltat împreună, de această dată cu privire la modalitaţile de prevenire a furturilor din locuinţe. Dorim, astfel, să atragem atenţia asupra unor paşi simpli ce sunt la îndemâna fiecăruia dintre noi şi care ne pot ajuta să evităm situații neplăcute .
Cu ocazia activităţii au fost purtate discuţii libere cu persoanele care treceau prin zona respectivă, acestora fiindu-le transmise informaţii destinate prevenirii furturilor din locuinţe.
Totodată au fost distribuite un număr de 110 pliante cu sfaturi şi recomandări preventive pe această linie.
Campania „Hoţii sunt creativi. Fii preventiv!” își doreşte să atragă atenţia asupra condiţiilor care favorizează furturile din locuinţe.
Această campanie se va derula până la data de 31 decembrie 2017 și beneficiază ca materiale de suport de 150 de afişe şi 3000 de broşuri, iar grupul ţintă este constituit din posesorii de locuinţe la bloc în mediul urban.
Recomandări adresate cetăţenilor pentru prevenirea furturilor din locuinţă:
- Să nu permită accesul persoanelor necunoscute care sună la interfon, în locuinţă;
- Să ţină uşa de acces în locuinţă încuiată permanent, chiar şi atunci când sunt acasă;
- Să evite să vorbească despre plecarea în concediu atât în faţa necunoscuţilor, cât şi pe reţelele de socializare;
- Dacă sunt plecaţi de acasă pentru o perioadă mai mare de timp, este indicat să apeleze la o persoană de încredere pentru a ridica corespondenţa;
- Când lipsesc de acasă, chiar şi pentru scurt timp, să nu lase ferestrele deschise sau uşa neasigurată;
- Încuietoarea de la uşă trebuie să fie una performantă, pentru că hoţii acţionează doar acolo unde sunt vulnerabilităţi;
- Orice încuietoare devenită nefuncţională sau a cărei cheie s-a pierdut-trebuie înlocuită rapid;
- Copiii, atunci când sunt singuri acasă, să nu deschidă uşa persoanelor stăine indiferent de motivele invocate de acestea.