Bătrân dispărut din comuna doljeană Dobrotești, găsit cu ajutorul câinilor polițiști

0

Bărbatul în vârstă de 81 de ani a fost găsit după mobilizarea exemplară a politiştilor doljeni, cu ajutorul câinilor polițiști TAMA și VEVA

În dimineața zilei de sâmbătă, 30 decembrie 2017, polițiștii Secției Rurale Daneți au fost sesizați de o femeie din Craiova cu privire la faptul că tatăl său, Vancea Dumitru, în vârstă de 81 de ani, din comuna Dobrotești, județul Dolj, a plecat în mod voluntar de la domiciliu în noaptea de 29 spre 30 decembrie 2017, în jurul orelor 01.00, într-o direcție necunoscută, nerevenind la domiciliu.

Din verificările preliminare ale organelor de poliție s-a stabilit că bătrânul suferea de afecțiuni neuro-psihiatrice, cu dificultăți majore de orientare în timp și spațiu, respectiv de comunicare.

În momentul dispariției, în urma celor declarate de către fiica bătrânului, acesta era îmbrăcat sumar și avea asupra sa un telefon mobil funcțional.

În primele ore după sesizarea dispariției bătrânului, forțe polițienești din cadrul Secției Rurale Daneți împreună cu voluntari civili au procedat la căutarea persoanei în proximitatea zonei de dispariție și arealul învecinat al localității de domiciliu, însă fără rezultat.

Având în vedere acest lucru, coroborat cu informațiile operative preliminare, s-a stabilit faptul că bătrânul se afla într-o stare de real pericol în ceea ce privește viața și integritatea corporală, astfel că gestionarea activităților operative a fost preluată de către Serviciul de Investigații Criminale, sub coordonarea nemijlocită a Șefului Inspectoratului Județean de Poliție Dolj.

În continuare a fost dispusă punerea în urmărire a bărbatului la nivel național, de asemenea a fost substanțial mărit numărul echipelor de căutare, dar și suprafața de căutare. În plus, au fost deplasate la fața locului echipe canine de scotocire și urmă, precum și un elicopter dotat cu echipament de termoviziune care a survolat zona de căutare a persoanei dispărute.

Prin eforturile conjugate ale forțelor implicate, cu aportul covârșitor al echipelor canine de scotocire, din care au făcut parte câinii polițiști TAMA și VEVA, s-a reușit în aceeași zi, în jurul orelor 15.45, găsirea persoanei dispărute, la o distanță de aproximativ 7 kilometri de domiciliu, într-o zonă cu vegetație înaltă în apropierea canalului magistral de irigații de pe raza comunei Amărăștii de Jos din județul Dolj.

Bătrânul se afla în viață, era conștient, fără a prezenta urme vizibile de violență. Întrucât acesta prezenta o stare ușoară de hipotermie, a fost preluat de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Dolj în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate, fiind însoțit la unitatea spitalicească de un aparținător din familie.

Această operațiune a fost finalizată cu succes ca urmare a cooperării reușite dintre IPJ Dolj și partenerii săi operativi, respectiv Inspectoratul General de Aviație și Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul IGPR.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here