Parlamentul European solicită un control mai strict al exporturilor de tehnologii de spionaj

0

Parlamentul European solicită un control mai strict al exporturilor de bunuri „cu utilizare dublă” și în special de tehnologii de uz civil care pot fi utilizate de regimurile autoritariste pentru a-și spiona cetățenii.

În 2011, Abdul Ghani al-Khanjar a fost condamnat la 15 ani de închisoare în Bahrain după ce a participat la diverse proteste în timpul Primăverii Arabe. Când a fost arestat, a fost șocat să își descopere toate mesajele text în dosarul de la poliție. Accesarea telefonului său de către poliție a fost posibilă cu ajutorul unei tehnologii de monitorizare vândută de către o companie europeană guvernului din Bahrain.

Klaus Buchner – Greens/EFA: “Există numeroase exemple de cazuri în care tehnologia europeană a fost utilizată pentru arestarea, torturarea și chiar uciderea unor oameni în Iran, Egipt, Bahrain, Etiopia, Maroc, în special în timpul Primăverii Arabe”.

Parlamentarii europeni sunt de părere că Europa nu ar trebui să ajute dictatorii să își spioneze proprii cetățeni aprovizionându-i cu dispozitive sau software care facilitează accesarea calculatoarelor sau interceptarea telefoanelor mobile. Parlamentarii propun adăugarea acestor tehnologii de supraveghere pe așa-numitele liste de bunuri „cu utilizare dublă”, care sunt supuse unor restricții la export.

Klaus Buchner – Greens/EFA: “Nu dorim să exportăm produse care contribuie la încălcarea drepturilor omului. Deci, filosofia noastră este să avem o politică și un control al exporturilor bazate pe valoare”.

Lista europeană a tehnologiilor „cu utilizare dublă” vizează controlul acelor produse create pentru uz civil, dar care pot facilita crearea de arme de distrugere în masă sau pot contribui la planificarea atacurilor teroriste. Aici sunt incluse produse diverse, de la reactoare nucleare la anumite substanțe chimice.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here