Uniunea Europeană se angajează să colaboreze colectiv pentru eradicarea mutilării genitale a femeilor

0

O rezoluție a Parlamentului European solicită toleranță zero față de mutilarea genitală a femeilor, care afectează 140 de milioane de femei din întreaga lume și aproximativ 500.000 de femei în UE

Mutilarea genitală a femeilor a afectat vieţile a peste 140 de milioane de femei din întreaga lume. Deși este ilegală în majoritatea țărilor, MGF are încă loc în 28 de țări africane, precum și în Orientul Mijlociu și Asia. Numai în Somalia, aceasta afectează 98% dintre femei.

În ciuda faptului că este ilegală în UE, aproximativ 500.000 de femei din Europa au fost supuse MGF. În 2013, UE a prezentat o nouă strategie pentru a pune capăt acestei practici. Procedura variază, dar poate implica îndepărtarea clitorisului sau sigilarea parțială a labiilor. Este deseori efectuată în condiții neigienice și reprezintă o amenințare gravă la adresa sănătății femeii. Uniunea Europeană se angajează să colaboreze colectiv pentru eradicarea mutilării genitale a femeilor.

Vilija Blinkevičiūtė – Raportor/S&D: “Cultura, obiceiurile, religia, tradiția sau așa-numita „onoare” nu pot reprezenta justificări pentru niciun act de violență împotriva femeilor

Data de 6 februarie marchează Ziua Internațională a Toleranței Zero față de Mutilarea Genitală a Femeilor. Este o zi în care dorim să creștem gradul de conștientizare cu privire la o încălcare a drepturilor omului care ar putea fi încheiată într-o singură generație, potrivit ONU.

************************

Circumcizia feminină este frecventă în Africa de Vest, unde este considerată un ritual, în care practicanții pot câștiga până la 50 de dolari pentru o fată.

Mutilarea genitală a femeilor (MGF – Female Genital Mutilation) este definită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca fiind procedura care constă în “îndepărtarea parțială sau totală a organelor genitale externe feminine, sau crearea altor leziuni organelor genitale feminine pentru non-motive medicale.”

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here