La împlinirea a patru ani de la anexarea ilegală a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol de către Federația Rusă, Uniunea Europeană își menține angajamentul ferm în apărarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.
Uniunea Europeană reiterează faptul că nu recunoaște și continuă să condamne această încălcare a dreptului internațional. Aceasta continuă să reprezinte o provocare directă la adresa securității internaționale, cu implicații grave pentru ordinea juridică internațională care protejează unitatea și suveranitatea tuturor statelor.
Uniunea Europeană își menține angajamentul de a pune în aplicare pe deplin politica sa de nerecunoaștere, inclusiv prin adoptarea de măsuri restrictive. UE face din nou apel la statele membre ale ONU să ia în considerare măsuri similare de nerecunoaștere, în conformitate cu Rezoluția 68/262 a Adunării Generale a ONU. Uniunea Europeană nu recunoaște organizarea de alegeri de către Federația Rusă în peninsula Crimeea.
Procesul de militarizare în curs de desfășurare în peninsulă continuă să afecteze situația în materie de securitate în regiunea Mării Negre. Încălcându-se dreptul internațional umanitar, locuitorilor din Crimeea li s-a impus cetățenia rusă și înrolarea în forțele armate ale Federației Ruse.
Uniunea Europeană condamnă construirea podului Kerch fără consimțământul Ucrainei și restricțiile impuse deja asupra libertății de tranzit.
În peninsula Crimeea, situația drepturilor omului a continuat să se deterioreze după anexarea ilegală de către Federația Rusă. Locuitorii peninsulei se confruntă cu limitări sistematice ale libertăților fundamentale, cum ar fi libertatea de exprimare, de religie sau de convingere, libertatea de asociere și dreptul de întrunire pașnică.
Drepturile tătarilor din Crimeea au fost grav încălcate prin închiderea mijloacelor mass-media ale tătarilor din Crimeea, prin interzicerea activităților Mejlis, organismul lor de autoguvernare, precum și prin persecutarea liderilor acestui organism și a membrilor comunității. Tătarilor din Crimeea, ucrainenilor și tuturor comunităților etnice și religioase din peninsulă trebuie să li se asigure posibilitatea de a își menține și dezvolta cultura, tradițiile, educația și identitatea.
UE își reiterează apelul la eliberarea imediată a lui Oleg Sențov, a lui Alexander Kolchenko, a lui Mykola Semena și a tuturor celor care au fost reținuți și condamnați cu încălcarea dreptului internațional. Ziariștii, apărătorii drepturilor omului și avocații apărării ar trebui să își poată desfășura activitatea independent, fără ingerințe nejustificate.
UE solicită respectarea deplină pe teritoriul peninsulei a standardelor internaționale în materie de drepturi ale omului. Toate cazurile pendinte de abuzuri și încălcare a drepturilor omului, cum ar fi disparițiile forțate, tortura și asasinatele, ar trebui anchetate cu atenție. Accesul deplin, liber și neîngrădit al actorilor internaționali din domeniul drepturilor omului pe întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv în Crimeea și Sevastopol, continuă să fie de o importanță capitală. UE reamintește Rezoluția 72/190 a Adunării Generale a ONU din 19 decembrie 2017, solicitând punerea deplină în aplicare a acesteia, precum și obligațiile ce revin Federației Ruse în temeiul dreptului internațional umanitar aplicabil.
Prezenta declarație este emisă cu ocazia împlinirii a 4 ani de la anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului de către Federația Rusă (18 martie 2018).