Marți, 20 martie 2018, la Ateneul Român, de Ziua Mondială a Asistenței Sociale, au fost celebrați cei mai merituoși asistenți sociali din țară, dar și personalitățile care s-au remarcat în susținerea profesiei de asistent social.
Câștigătorii au fost aplaudați la scenă deschisă în cadrul celei de-a cincea ediții a evenimentului organizat de Colegiul Național al Asistenților Sociali din România (CNASR).
Gala a fost prezentată și în acest an de Andreea Marin, recompensând performanța și excelența celor care lucrează în acest domeniu. La eveniment au participat finaliștii celor 18 categorii, precum și reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale şi neguvernamentale, alături de jurnaliști implicați în campanii sociale la nivel central și local.
În cadrul Galei a avut loc și lansarea colecției de DVD-uri a Galei Naționale a Excelenței în Asistență Socială 2014-2017 în contextul Campaniei România se ridică în picioare pentru Asistența Socială, campanie pe care Colegiul Național al Asistenților Sociali din România o are în plină desfășurare.
Câștigătorii Galei Naţionale a Excelenţei în Asistenţă Socială ediția 2018
- Premiul Asistentul Social al anului 2017: Stoian Roxana Maria (Vâlcea)
- Premiul pentru asistentul social din domeniul protecţiei copilului: Chiran Mihaela Emilia (Dolj)
- Premiul pentru asistentul social din domeniul persoanelor cu dizabilităţi: Antonie Ramona (București)
- Premiul pentru asistentul social din domeniul sănătate – servicii medicale: Diaconu Nicoleta Emilia (București)
- Premiul pentru asistentul social din domeniul reintegrării sociale a persoanei private de libertate: Herea Steliana Camelia (Prahova)
- Premiul pentru asistentul social din domeniul incluziunii persoanelor fără adăpost: Biru Lucian (București)
- Premiul pentru asistentul social din domeniul persoanelor vârstnice şi îngrijrii la domiciliu: Hamza Claudia Gina (Vaslui)
- Premiul pentru asistentul social din domeniul combaterii discriminării/ minorităţi: Andreș Laura (Arad)
- Premiul pentru asistentul social din domeniul incluziunii sociale – economie socială: Mâță Ilarion (Bacău)
- Premiul pentru asistentul social din domeniul asistenţei sociale comunitare: Ogrean Bogárka-Zsuzsána (Sibiu)
- Premiul pentru asistentul social din domeniul prevenirii/ reducerii riscurilor asociate infecției cu HIV, consumului de droguri și exploatării sexuale: Ioan Violeta (Dâmbovița)
- Premiul pentru jurnalism: Chiriac Irina (Radio Trinitas București)
- Premiul politicianul anului: Brașoveanu Sorin (Președintele Consiliului Județean Bacău)
- Premiul instituţia anului: Fundația ”Un copil, O Speranță (Sibiu)
- Premiul personalitatea anului 2017 în promovarea educaţiei şi formării în asistenţa socială: Prof. Univ. Dr. Constantinescu Maria (Universitatea din Pitești)
- Premiul de excelenţă pentru promovarea profesiei liberale de asistentsocial: Croitor Ecaterina (Cabinet individual de asistență socială, Suceava)
- Premiul pentru întreaga carieră în promovarea asistenţei sociale: Grigore Marinela (asistent social principal, Constanța)
- Premiul pentru cea mai activă sucursală CNASR: Sucursala CNASR Mehedinți.
Discursul președintelui CNASR – Doru Buzducea
Stimaţi membri ai Parlamentului României,
Doamnelor şi domnilor miniştri,
Înalţi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice la Bucureşti,
Stimaţi invitaţi,
Dragi colegi asistenţi sociali,
Dragi studenţi,
Doamnelor şi domnilor,
În fiecare primăvară, de 5 ani încoace, inimile noastre construiesc istorie la Ateneul Român. Iar pentru că istoria se construieşte cu inima dar se desăvârşeşte cu fapta, o să vă rog ca în ton cu denumirea campaniei noastre „România se ridică în picioare pentru asistenţă socială”, să facem un gest simbolic, să ne ridicăm şi să aplaudăm toţi asistenţii sociali prezenţi în sală, merită aplauzele noastre… Vă mulţumesc!
Doamnelor şi domnilor,
Viitorul se construieşte astăzi, aici! Este mai mult decât o sintagmă, este mai mult decât un îndemn motivaţional, este o realitate! Ceea ce noi vedem şi ceea ce trăim astăzi este realitatea simţită şi gândită cu mulţi ani în urmă, când am îndrăznit să visăm pentru profesia noastră, când am îndrăznit să privim dincolo de zid, dincolo de bariere.
Am plecat în 1990 de jos, de la o singură facultate de profil, astăzi avem 23 de facultăţi pe întreg cuprinsul ţării! Atunci existau câţiva asistenţi sociali supravieţuitori şi absolvenţi ai Şcolii Superioare de Asistenţă Socială „Principesa Ileana” din Bucureşti, astăzi suntem 40.000. Atunci eram necunoscuţi, astăzi CNASR cucereşte întreaga ţară ridicând-o în picioare pentru asistenţă socială!
Prin campania noastră dorim să reînviem spiritul de breaslă în rândul comunităţii noastre profesionale, să redăm demnitatea asistentului social iar asistenţei sociale gloria şi splendorile pe care le merită această nobilă profesie. Străbatem țara în lung şi-n lat, de la Est la Vest şi de la Nord la Sud, aducând laolaltă confraţii de breaslă, oficialităţile judeţene, universitari, jurnalişti, celebrităţi locale, prieteni şi susţinători a căror inima bate pentru asistenţă socială.
Cred, doar împreună putem să construim un proiect solid şi pe termen lung. Tocmai de aceea, în această seară, o să vă spun câteva gânduri despre eroii campaniei noastre, despre cei care au ridicat România în picioare pentru asistenţă socială şi vă invit ca la final, să-i aplaudăm.
Am debutat în ţinutul pandurilor, ridicând Gorjul în picioare pentru asistenţă socială. Mulţumim Cristina Ciucur şi Minodora Sucea, jurnalistul pentru care asistenţii sociali sunt categoric Supereroi. Am urcat apoi în inima ţării, la Sibiu, într-un decor rustic şi complex, „La Bunici acasă”. Mulțumim Rita Guliman şi compania, şi mai ales jurnalistului sibian Doris Lupu ce prin verbu-i fermecat a sensibilizat întreg judeţul la nevoile profesiei noastre. Am trecut și munţii în judeţul Neamţ, în ţinutul zimbrului dar şi al capricornului. Mulţumim Mirela Negruş, Daniel Ursu şi Nicoleta Ciocârlan. Iar pentru Andreea Trăsnea, jurnalistul ce ne-a deschis inima judeţului, transmitem recunoştinţa dar şi prietenia noastră.
Am coborât şi la Bacău, la domnul Lucian Bodor acasă, preşedintele ce cu multă măiestrie şi pricepere conduce oștenii noştri băcăuani.
Ialomiţa lui Alin Potinche şi Cristina Grasu nu putea lipsi, căci mereu s-a aflat în mijlocul evenimentelor istorice. Ne-am simţit foarte bine la Slobozia, mulţumim.
Filiala Ilfov-Giurgiu nu a stat deoparte, iar doamna comandant Cristina Teoroc a ridicat două judeţe în picioare pentru asistenţă socială, la Fortul 13 Jilava.
Ne-am deplasat apoi la Podul Înalt… în ţinutul domnilor Armeanu şi Iulian Vlad, dar şi al doamnelor Ştefănia Savin şi Polixenia Condrea! Iar Mihaela Zărnescu a marcat deplin în media locală istoria campaniei noastre pe tărâm vasluian.
Poate vă întrebaţi şi pe bună dreptate: „cum de nu-i dor picioarele domnule după atâta alergat prin ţară?” Cristi Roşu nici nu intră în această discuţie, căci el poartă mereu bascheţi. Pentru noi ceilalţi, în pantofi, a fost mai greu.
A urmat fireşte Argeșul, ţinutul voievodal al Basarabilor dar şi al Nelidei Ghițulescu, a cărei voinţă, determinare şi pricepere ne-a impresionat la maximum.
Am urcat şi la Crișana, în Bihor, la doamnele Claudia Torje, Andreea Pontos şi Arina Moş, ce ne-au demonstrat valoarea pasiunii, a credinţei dar şi a eficienţei puse în slujba profesiei de asistent social. Mulţumim mult Crina Dobocan, sensibilul şi dedicatul jurnalist local, prietenia ta ne onorează!
La Constanța, Marinela Grigore – amiralul nostru de la Marea Neagră şi a sa echipă, cu sprijinul doamnei primar Mariana Gaju, a pus în scenă o adevărată desfăşurare de forţe în comuna Cumpăna!
În Banat, la Timişoara, în Aula Magna, am simţit că visul trăieşte, că este posibil. Mulţumim voievodului bănăţean Cosmin Goian, jurnaliştilor Nicoleta Popescu şi Ştefan Both, căci în Banat ei cred şi cred nelimitat.
Am poposit şi la Arad, un oraş cuceritor ce ne-a primit cu braţele deschise. Mulţumim Ionela Dehelean, Alina Costin, Laura Andres, Claudia Boghicevici şi Erika Stark. Un gând special pentru Claudia Untaru, jurnalistul ce ne-a surprins cu adevărat prin titlul reportajului publicat.
La Mehedinţi am revenit, de data aceasta în grandiosul Palat „Teodor Costescu”. Mulţumiri inimoasei filiale locale pentru organizarea măreţului eveniment şi în mod special adresăm mulţumiri preşedintelui nostru Marius Roman, domnului Valentin Popescu, doamnelor Alice Dana Cioclu, Irina Cepoi şi Costina Roman, dar şi faimoşilor jurnalişti mehedinţeni Voica Briceag şi Iustin Stăvaru.
Caraş-Severin, un faimos judeţ de munte, cu oameni hotărâţi şi drepţi s-a aliniat campaniei noastre. Un tărâm încărcat de istorie, de mitologie, de legende. Mulţumim Lavinia Pop, doamna cărășenilor. Mulţumiri speciale doamnei Laura Sgaverdea, jurnalistul care ştie, care poate, care face!
Am poposit şi la Târgovişte, la fosta reşedinţă domnească, iar inima doamnei Violetă Ioan, ne-am convins a mia oară, bate, bate pentru asistenţă socială. Mulţumim Claudiu Dumitrescu şi Alina Anghel, prin astfel de oameni ducem mai departe suflul imprimat pe harta ţării de CNASR.
La Suceava noi am fost. Mare eveniment şi cu fast a pregătit doamna Ecaterina Croitor. Versul popular spune: „La Suceava, între munţi Dumnezeu e-n toate, Zimbrul ține la un loc oameni şi cetate”.
Am poposit şi pe malurile Șomeșului, la Satu Mare, la doamna Mihaela Motoc acasă – președinta ce cu noblețe și cu atitudine princiară a dat faima CNASR pe acele meleaguri.
Am descălecat apoi pe malul drept al râului Olt, la Vâlcea – unul dintre cele mai frumoase județe din Țara Românească, supranumit de Nicolae Iorga: “capitala tipografiilor.” Mulţumim doamnei Andreea Dumitrașcu, președinta ce a urcat muntele profesiei de asistent social, dar și doamnei Roxana Stoian, un demn urmaș al preşedintei!
Am continuat periplul nostru în Ţinutul Hunedoarei, la Teatrul Vechi din Petroşani, o bijuterie istorică ce pe deplin ne-a fermecat. Un eveniment plin de emoție, de magie și de sensibilitate a organizat Felicia Andrioni, preşedinta ce ne-a demonstrat că şi asistența socială se poate ridica la rang de mare artă.
Ne-am întors în Cetatea Băniei. Se ridicară oltenii doamnelor şi domnilor, în Aula Mihai I a Universităţii din Craiova. Nu oriunde şi nu oricum, ci cu mare fală şi fără precedent în istoria campaniei noastre. Despre prietenii olteni – Dumitru Otovescu, Florin Stancu, Lavinia Bucur, Emilia Sorescu, Andreea Niță, Adrian Stănulică, Ramona Săseanu ce cu multă graţie ne-a primit în studioul TVR – spunem doar atât: mă fraţilor, jos pălăria pentru felul în care aţi gândit şi aţi pregătit evenimentul!
Doamnelor şi domnilor, peste 20 de judeţe am ridicat în picioare pentru asistenţă socială, dar nu sigur, ci împreună cu maeştrii Cristian Roşu, Diana Cristea şi Ioan Durnescu.
De un an de zile toţi 4 stăm în picioare pentru asistenţă socială şi nu am obosit. Încă mai avem resurse, dar şi jumătate din judeţele ţării. Vă asigur că şi ele se vor ridica în picioare pentru asistenţă socială. Acum, în 2018! Urmează Harghita, Tulcea, Cluj, Alba şi tot aşa până ce întreaga ţară va fi acoperită de sigla CNASR.
Doamnelor şi domnilor,
Poveştile frumoase n-au rămas şi nu vor rămâne niciodată nespuse. Poveştile trăiesc, sunt vii şi rulează deseori tainic în cinematografele noastre sufleteşti. Tocmai de aceea, CNASR lansează astăzi cinemateca noastră. Cinemateca despre care frumos vă povestea Ambasadorul nostru, Doamna de poveste ce în fiecare an a dat strălucire Galei noastre şi care pe deplin merită aplauzele dvs. Fără ea, sincer vă spun, evenimentul nostru nu ar exista!
Din emoţii se construiesc relaţii… din emoţiile noastre s-a născut Gala Naţională a Excelenței în Asistență Socială, din emoţiile dvs s-a construit o profesie, din inimile noastre se desăvârşeşte o ţară ridicând-o în picioare pentru asistenţă socială!
Ceea ce noi construim astăzi, construim pentru generaţiile viitoare, căci aşa cum spunea Ştefan cel Mare, prin cuvintele lui Barbu Ştefănescu Delavrancea: Moldova nu este a noastră, ci a urmaşilor urmaşilor noştri…
Povestea continuă, povestea merge mai departe, iar viitorul se construieşte astăzi, aici.
Vă mulţumesc şi vă asigur de aceleaşi eterne sentimente!