ANRP nu a respectat termenele legale de soluționare a dosarelor

0

Proprietarii imobilelor nationalizate bifeaza astazi o alta obligatie nerespectata de institutiile implicate in procesul de acordare a despagubirilor pentru bunurile confiscate.

Desi in mai 2013 la presiunea Curtii Europene a Drepturilor Omului autoritatile romane au promis solutionarea tuturor dosarelor intr-un termen pe care l-au considerat „rezonabil”, la expirarea acestuia nici jumatate dintre solicitari nu au fost rezolvate.

Incepand de astazi, cei care au dosare constituite in temeiul Legii nr. 10 din 2001 la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor se pot adresa instantei pentru a le stabili despagubirile la care au dreptul.

In aceasta situatie se afla peste 26.000 de dosare care erau inregistrate la aceasta institutie in urma cu cinci ani si care ar fi trebuit finalizate pana in prezent[1].

Pana astazi orice demers judiciar in acest sens ar fi fost considerat prematur, deoarece trebuia sa treaca termenul de 60 de luni in care ANRP avea de solutionat toate dosarele pe care le avea inregistrate la data intrarii in vigoare a legii. A reusit insa sa emita decizii doar in jumatate dintre dosarele constituite in temeiul Legii nr. 10 din 2001.

Pentru zeci de mii de proprietari,  titlul de despagubire ramane doar o iluzie. Legea 165/2013  le ofera insa posibilitatea de a le fi solutionate dosarele de catre tribunal, daca formuleaza o cerere in acest sens, incepand de astazi si pana in noiembrie.

Dintre cei carora ANRP, prin Comisia Nationala pentru Compensarea Imobilelor, le-a solutionat deja dosarele multi au fost nevoiti sa ajunga tot la instantele de judecata, nemultumiti cu decizia primita. Au fost situatii in care, dupa ce unitatile detinatoare (primariile in cele mai multe situatii) au hotarat ca anumite persoane au dreptul la masuri reparatorii, Institutia Prefectului, verificand actele, a confirmat acelasi lucru, dar ANRP a emis decizii de invalidare, stabilind astfel ca persoana indreptatita nu va mai primi despagubiri.

Comisiile din cadrul ANRP tergiverseaza solutionarea cauzelor, solicitand frecvent proprietarilor diverse inscrisuri, unele imposibil de obtinut. De pilda, li se solicita sa faca dovada modului in care imobilul a intrat in proprietatea statului. In multe cazuri nu a existat un act normativ de preluare sau imobilul a fost preluat in fapt, in baza unui act individual, iar proprietarii in mod obiectiv nu pot face dovada modului in care bunul imobil a ajuns in proprietatea statului. Se poate face dovada ca a fost proprietatea celui care a formulat notificarea, ca in prezent este indubitabil in posesia statului, dar, daca nu se poate dovedi cum a ajuns acel imobil in proprietatea statului, CNCI din cadrul ANRP emite decizie de invalidare. Necontestata in 30 de zile in instanta, aceasta decizie ramane definitiva, deci fostul proprietar (sau mostenitorul acestuia), nu mai are niciun drept sa primeasca vreo suma de bani cu titlu de despagubire.

Pentru a nu se ajunge intr-o astfel de situatie umilitoare la 17 ani de la depunerea notificarii, proprietarii ale caror dosare nu au fost solutionate au o singura solutie: sa promoveze o cerere de chemare in judecata a CNCI din cadrul ANRP prin care sa solicite instantei sa le recunoasca dreptul la despagubiri. Avand o astfel de hotarare obtinuta, ANRP nu va mai putea invalida in mod abuziv dispozitii de primar.

Daca nu vor avea o hotarare judecatoreasca prin care sa le fie recunoscut acest drept, dosarele vor ramane la bunul plac al functionarilor statului, tot la fel cum s-a intamplat in cazul unitatilor detinatoare care nu au emis dispozitii in temeiul Legii nr. 10/2001, astfel cum a fost cazul dosarelor inregistrate la Primaria Municipiului Bucuresti care a avut termen de solutionare a tuturor notificarilor pana la finalul anului 2016. Proprietarii care nu au chemat in judecata aceasta institutie in termen de sase luni, pana in 30 iunie 2017 nu mai au in prezent la dispozitie nicio posibilitate de a obliga PMB sa le solutioneze notificarea. Si au ramas peste 24.000 de notificari nesolutionate in Bucuresti!

Asadar, asociatiile proprietarilor deposedati abuziv de statul comunist, Asociatia pentru Proprietate Privata si ResRO-Restitution und Menschenrechte in Rumänien e.V. (Asociaţia pentru Restituirea Proprietăţilor și Drepturile Omului în România), recomanda proprietarilor de imobile nationalizate sa nu piarda acest termen de 6 luni si sa se adreseze instantelor pentru a putea obtine mai repede despagubirile la care au dreptul.

Oricum modul de calcul este neechitabil deoarece se are in vedere valoarea imobilelor astfel cum rezulta dn grila notarilor publici din anul 2013, iar acum valoarea de piata este diferita, dar, cu cat asteptarea este mai mare, cu atat devalorizarea va fi mai accentuata.

Mai trebuie semnalat un aspect, pe care poate nu l-a evidentiat nimeni pana acum, grilele notarilor publici din 2013 stabilesc pentru unele judete valori in euro/mp iar pentru altele valorile sunt calculate in lei. Pentru imobile din judete precum Cluj, Prahova, Mures, Buzau, Arges, etc calculul are in vedere grila din 2013 cu sume exprimate in lei, astfel incat devalorizarea este mai mare in comparatie cu alte judete unde sumele au fost stabilite in euro.  Toate grilele pot fi consultate pe site-ul ANRP: http://www.anrp.gov.ro/comisia-nationala-pentru-compensarea-imobilelor/687-grilele-notariale-2013.html

Continua astfel seria inechitatilor, astfel incat unii dintre fostii proprietari (putini, dar ale caror dosare au fost solutionate mai repede) au primit despagubiri conform standardelor internationale de evaluare, sub imperiul vechii legi iar acum unii primesc puncte, calculate conform unor grile elaborate in euro, iar pentru altii raman doar sume calculate in lei la valoarea din 2013,  existand si terenuri evaluate la sub un leu per metru patrat!

Curtea Constitutionala a Romaniei este insa ocupata cu sesizari mai importante, nu are timp sa constate si acest mod discriminatoriu de solutionare a notificarilor depuse de toti proprietarii in aceeasi perioada, in temeiul Legii nr. 10 din 2001.

[1] http://anrp.gov.ro/comisia-nationala-pentru-compensarea-imobilelor/38-stadiul-de-solutionare-a-dosarelor/1792-stadiul-de-solu%C5%A3ionare-a-dosarelor-la-data-de-11-05-2018.html

Av. Călin Ispravnic
Președinte APP ROMÂNIA
ASOCIAȚIA PENTRU PROPRIETATE PRIVATĂ          

 

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here