Street Delivery Sibiu 2018 – SMART CITIES

0

Fundația Comunitară Sibiu alături de Asociația Remediu eliberează Piaţa Schiller şi Strada Arhivelor de maşini, în perioada 25 – 27 mai 2018, pentru prima ediție Street Delivery Sibiu, eveniment parte a Maratonului Internaţional Sibiu în acest an.

Street Delivery este un manifest urban care are loc pe străzile din România, fiind cunoscut şi ca cel mai influent eveniment de responsabilitate civică de la noi din ţară, pentru o urgenţă comună: nevoia unor oraşe pentru oameni. Fondat în Bucureşti, în mai 2006, de Fundaţia Cărtureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România, conceptul a fost adoptat de-a lungul timpului de alte opt oraşe, Sibiul alăturându-se listei în acest an, alături de Alba Iulia.

Misiunea noastră este să creăm colaborativ o experienţă citadină prin care să demonstrăm cum ar putea funcţiona un oraş pentru oameni, nu doar pentru maşini.”

Street Delivery Sibiu este parte a inițiativei comunitare Piețe libere, care-și propune eliberarea de mașini a piețelor centrale ale Sibiului, ca parte dintr-un demers mai larg de a reda spațiul public cetățenilor. Ne dorim să sprijinim dezvoltarea unui oraș verde pentru oameni, descoperind noi moduri de a petrece timp împreună, printr-o platformă care să aducă alături idei, organizații, evenimente, oameni implicați.

Tema Street Delivery din acest an este „SMART CITIES?”, iar semnul întrebării din titlul ei nu-i întâmplător. Chestionăm capacitatea tehnologiei de a ne face mai deștepți, mai înțelepți, mai buni. Cu această ocazie vă prezentăm în Street Delivery Sibiu iniţiative demarate de cetățeni, autorităţi publice, lideri de opinie, organizații și companii, prin care orașele noastre pot deveni cu adevărat inteligente şi prietenoase cu locuitorii lor. Ce este, în fond, un “smart city”? Un oraș dominat de tehnologie sau unul în care oamenii aplică noile dezvoltări pentru o conviețuire mai plăcută?

Evenimentul va fi lansat vineri, 25 mai 2018, la ora 17:00 în cadrul conferinţei Smart talks: Platformă de dezbatere, concept ce își propune să aducă în discuţie inițiative, proiecte și soluții relevante, care își pot găsi aplicabilitate și în orașul nostru. Invitaţii conferinţei sunt Marian Ivan (co-fondator Optar), Valentin Maior (fondator Romanian-IT), Cristian Neagoe  (co-fondator Street Delivery), Andreea Zaharescu (fondator Upside Down Iaşi) precum şi reprezentaţi ai iniţiativelor smart din Sibiu. Moderatorul acestui eveniment este Ciprian Ciocan, director executiv Fundaţia Comunitară Sibiu.

Din dorinţa de a reda ţesutul urban oamenilor şi de a-l mobila împreună cu idei deştepte, pentru un oraş mai responsabil, timp de 3 zile, în perioada 25 – 27 mai 2018, vă invităm în zona liberă a Pieţei Schiller şi Strada Arhivelor pentru a lua parte la conferinţe şi sesiuni de networking între cetăţenii sibieni şi invitaţi în premieră în Sibiu, ateliere de creaţie şi conştientizare a importanţei mediului înconjurător, proiecţii de film, trocuri de obiecte, sesiuni de lectură, momente de animaţie şi teatru stradal, petreceri în stradă, expoziţii interactive de fotografie, colaj şi artă vizuală. Orașele Smart sunt și orașe distractive.

Aparte în programul Street Delivery Sibiu sunt turul gastronomic organizat în parteneriat cu Asociaţia MyTransylvania, dezbateri cu artistul George Roșu, prezentări inedite despre „Istoria electricităţii şi viitorul ei smart” sau tururi digitale adaptate locaţiei prin aplicaţia mobile Questo.

Accesul publicului la activităţile Street Delivery este gratuit, dar implică responsabilitate față de ceilalți și față de oraș. Programul complet poate fi consultat pe pagina de Facebook – Street Delivery Sibiu.

Fundația Comunitară Sibiu
Asociația Remediu

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here