ALUTUS 18 – Exercițiu de alarmare pentru un accident chimic produs la OLTCHIM

0

Joi, 14 iunie 2018, ISU Vâlcea desfăşoară un exerciţiu privind managementul consecințelor unui accident chimic major cu efecte în afara amplasamentului, produs la SC OLTCHIM SA – Râmnicu Vâlcea.

În pavilionul central al societăţii Oltchim, de la ora 09.20, se vor prezenta concepţia, scopurile exerciţiului şi caracteristicile obiectivului.

Vor fi marcate două scenarii de evenimente: scăpare de clor, ca urmare a producerii unei spărturi la un rezervor  şi o explozie la una din sobele Claus, cu pierderea semnificativă a unei cantități de acid clorhidric gaz și clor nereacționat. Din cauza cantităţilor degajate şi a depășii amplasamentului operatorului,  la cele două situaţii va fi pus în aplicaţie „Planul de urgenţă externă“ şi vor fi acţionate  sirenele cu semnalul „ALARMĂ LA DEZASTRE” compus din 5 sunete a 16 secunde fiecare cu pauză de 10 secunde ăntre ele. Sirenele vor fi acţionate la toate localităţile aflate pe rază de 10 Km: Zona roșie: Budești, Buneşti, Galicea, Mihăeşti, Ocnele Mari și Râmnicu Vâlcea.

Zona portocalie: Băbeni, Băile Govora, Frânceşti, Nicolae Bălcescu, Păuşeşti şi Vlădești.

Din cauza numărului mare de victime (60 de persoane), se pune in aplicare „Planul Roșu” de intervenție.

Exerciţiul se va încheia, în jurul orei 13.00, cu semnalul „ÎNCETAREA ALARMEI”- format dintr-un sunet continuu, de aceiaşi intensitate, cu durată de 2 minute.

Exerciţiul are drept scop evaluarea răspunsului la urgenţă în caz de accident chimic major, cu efecte în afara amplasamentului unui operator economic și de a identifica domeniile care necesită îmbunătăţiri privind capabilităţile de intervenţie şi documentele de răspuns cu caracter operativ şi procedural de la nivelul autorităţilor administraţiei publice centrale, locale şi al forţelor de intervenţie.

În speranţa că cetăţenii din zona afectată înțeleg necesitatea desfăşurării acestui exerciţiu și nu vor intra în panică, le mulţumim pentru înţelegere şi colaborare.

REGULI DE COMPORTARE ŞI ACŢIUNE

ÎN CAZ DE ACCIDENT CHIMIC: 

NU INTRAŢI ÎN PANICĂ !

 CLOR

miros: pătrunzător înţepător şi înăbuşitor

– aspect :gaz galben verzui, pluteşte la nivelul solului;

– simptomele intoxicãrii: usturime a ochilor, nasului şi gâtului; tuse, senzaţie de sufocare, scurgeri din nas iar

în cazuri grave sufocarea se accentueazã şi are loc

pierderea cunoştinţei.

 SE VA ACŢIONA SIRENA ELECTRICĂ CU SEMNALUL “ALARMĂ LA DEZASTRE”  COMPUS DIN DIN 5 SUNETE A 16 SECUNDE FIECARE CU PAUZĂ DE 10 SECUNDE ÎNTRE ELE.

 

  1. Faza de dezastru:

– Urmaţi întocmai anunţurile făcute prin intermediul mass – mediei sau prin mijloacele de alarmare!

– Anunţaţi-vă vecinii şi prietenii despre pericolul chimic (de preferinţă prin telefon)!

– Adăpostiţi-vă în locul stabilit şi etanşaţi toate intrările şi ieşirile pentru a evita pătrunderea agentului toxic! Dacă adăpostirea se face în propria casă sau apartament, etanşaţi toate uşile şi ferestrele şi rămâneţi într-o cameră cu cât mai puţine uşi şi ferestre!

– Opriţi toate ventilatoarele şi instalaţiile de aer condiţionat!

– Ţineţi la îndemână mijloacele de protecţie respiratorie şi folosiţi-le dacă este cazul!

– Asiguraţi-vă că aveţi acces la rezerva de apă şi alimente şi că nu sunt afectate de accidentul chimic!

– Ţineţi radioreceptorul deschis şi fiţi atenţi la anunţurile care se fac!

– Nu părăsiţi locul de adăpostire până nu se anunţă că acest lucru este posibil!

Dacă sunteţi surprins în afara locuinţei:

– Nu intraţi în panică, de cele mai multe ori în cazul accidentelor chimice victimele din rândul populaţiei civile au apărut ca urmare a panicii;

– Acoperiţi-vă căile respiratorii superioare cu o batistă şi îndreptaţi-vă spre cel mai apropiat adăpost!

– Respectaţi restricţiile de circulaţie şi acces!

– Evitaţi deplasarea pe direcţia vântului, deplasaţi-vă perpendicular pe direcţia lui!

  1. Faza Post-Dezastru:

– Nu părăsiţi adăpostul sau locuinţa chiar dacă pericolul a trecut, riscaţi să încurcaţi intervenţia forţelor specializate;

– Ascultaţi cu atenţie mesajele către populaţie transmise prin mass – media!

– Verificaţi dacă vecinii şi prietenii au probleme, în cazul în care există probleme acordaţi-le primul ajutor şi chemaţi ambulanţa!

– Respectaţi restricţiile de circulaţie şi consum!

– Reveniţi la activităţile cotidiene, remediind eventualele pagube!

– Reţineţi învăţămintele trase din aceste situaţii şi pregătiţi-vă continuu pentru a putea face faţă unor alte eventuale asemenea evenimente!

Mijloace improvizate din materiale aflate la îndemână

– dintr-un prosop înfăşurat pe lungime în interiorul căruia se introduce vată, se umezeşte si se leagă la ceafă, peste gură si nas – pentru protecţia căilor respiratorii;

– din feşi de tifon sau pânză suprapuse, între care se introduce vată sau tifon din abundenţă, se umezesc, se aplică peste nas si gură si se leagă la ceafă – pentru protecţia căilor respiratorii;

– ochelari de protecţie sau de vedere (în cazul celor ce folosesc uzual ochelarii de vedere) pe ramele cărora se pune un brâu de vată – pentru protecţia ochilor;

– din pelerinele de ploaie, sau de pescar din material de fâş sau plastic, din haine de piele sau pânză ţesută foarte des, din folii de polietilenă (folosite pentru ambalarea diverselor obiecte sau la solarii) – pentru protecţia pielii. Hainele se vor încheia până sub gât, se vor lega (strânge) cu sfoară sau elastic la manşete si mâneci – pentru protecţia pielii.

– eşarfe, căciuli, şepci, prosoape peste care se pun folii sau pungi de plastic (dacă sunt disponibile) – pentru protecţia capului.

– cizme de cauciuc, cizme şold (de pescar), cizmuliţe, galoşi, şoşoni, bocanci de schi sau de iarnă, cizme si ghete de piele sau de înlocuitori – pentru protecţia picioarelor. Pentru încălţămintea care nu este din cauciuc se trag pungi de plastic, sau se înfăşoară în folie de polietilenă.

– mănuşi de cauciuc, menajere, de vopsit sau de piele – pentru protecţia mâinilor si palmelor.

De reţinut! Aceste mijloace nu oferă protecţie dacă se stă în atmosferă contaminată mai mult de 3 – 7 minute. De aceea cea mai bună metodă de protecţie este părăsirea zonei contaminate. Mijloacele prezentate mai sus se pot folosi si în cazul contaminării radioactive.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "General Magheru" al Judeţului Vâlcea

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here