13 septembrie – Ziua Pompierilor din România, sărbătorită în județul Vâlcea

0

La 13 septembrie 2018, s-au împlinit 170 de ani de când compania de pompieri comandată de căpitanul Pavel Zăgănescu s-a ridicat, cu un curaj exemplar, împotriva trupelor turceşti venite să înăbuşe Revoluţia de la 1848.

În acelaș timp, s-au împlinit 10 ani de la înființarea Serviciului SMURD în județul Vâlcea, componență a inspectoratului.

Cu prilejul „Zilei de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România”, în data de 13.09.2018, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea a organizat o serie de manifestări dedicate acestui moment festiv.

În intervalul orar 10.00 – 13.00, cetăţenii au vizitat atât unitatea din Rm. Vâlcea – Strada Decebal nr. 7, cât şi subunităţile din: Drăgăşani – strada Nucilor nr.1, Brezoi, Govora, Grădiştea şi Măciuca, prilej cu care au aflat detalii cu privire la specificul armei şi a tehnicii din dotare.

La ora 11.00, pe platoul inspectoratului s-a dat startul activităţilor omagiale în cadrul cărora s-a prezentat semnificaţia „Zilei de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România”, după aceea s-a  oficiat o slujbă religioasă pentru eroii pompieri.

După ce au fost transmise mesajele autorităţilor, în conformitate cu legislația în vigoare, pentru îndeplinirea exemplară a atribuţiilor de serviciu au fost recompensate cu : citare prin Ordin de zi pe Unitate 17 cadre și cu mulțumiri 20 de cadre, iar următori militari au fost înaintați în gradul următor, înainte de termen astfel:

  • în gradul de colonel lt.col. Pocovnicu Virgil;
  • în gradul de plutonier adjutant șef, plutonier adjutant Fălcuţă Eugen-Alexandru;
  • în gradul de plutonier adjutant şef plt.maj.Popescu Ionuţ-Daniel; plt. maj. Drăgoescu Florin, plt. maj. Bivolaru Elena-Claudia, plt. maj. Capezanu Vicenţiu-Cristian, plt. maj. Diaconu Daniel, plt. maj. Buică Dumitru-Doru.

De asemenea, au fost distribuite diplome cadrelor cu merite deosebite.

Au urmat premierile competiţiilor sportive organizate cu ocazia acestei zile festive, astfel:

Campionatul de minifotbal între instituţiile publice

Locul I – Inspectoratul pentru  Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al  Judeţului Vâlcea.

Locul II – Inspetoratul  de Jandarmi Judeţean Vâlcea ,,G-ral de brigadă Ştefan Buterez”.

Locul III – Serviciul Român de Informaţii Vâlcea.

Mențiune – Instituția Prefectului Vâlcea.

Fayr Play – Consiliul Județean Vâlcea.

Campionatul de fotbal-tenis între instituţiile publice

Locul I – Echipa  Centrului de Pregătire pentru Geniu ,, PANAIT DONICI”  formată din plt.maj. Rizea Ion şi fruntaş Traşcă Ion.

Locul II – Echipa  Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Jud. Vâlcea  formată din plt. maj. Oprea Alexandru şi plt. maj. Cîrstian Gheorghe.

Locul III – Echipa  Inspetoratul  de Jandarmi Judeţean Vâlcea “G-ral de brigadă Ştefan Buterez” formată din cpt. Tudor Cosmin şi plt.adj. Binucu Iulian.

Campionatul de minifotbal intern

Locul I – Detaşamentul de Pompieri Drăgăşani.

Locul II – Detaşamentul de Pompieri Râmnicu Vâlcea.

Locul III – Reşedinţa Unităţii.

Campionatul de tenis intern

Locul I – mr. Decu Marian.

Locul II – plt.maj. Vîlcioiu Marian.

Locul III – Plt.adj. Stroe Nicolae.

Campionatul de pescuit sportiv intern

Locul I – Echipa formată din plt.adj. Ilinca Gheorghe şi plt.maj. Mecu Victor.

Locul II – Echipa formată din plt.adj. Vîlsan Cosmin şi plt.maj. Micuţi Petre-Cătălin.

Locul III – Echipa formată din mr. Mirică Marius şi plt.maj. Ciobanu Constantin.

Activităţile omagiale au fost încheiate cu defilarea cadrelor prin faţa autorităţilor.

Ziua a fost încheiată cu executarea exerciţiilor demonstrative: „Stingerea unui incendiu la înălțime”, Probe de concurs („Scara de fereastră și Pista cu obstacole)” ;i „Descarcerare şi acordarea primului ajutor calificat”.

De asemenea, în data de 11.09.2017, ora 11.00, s-a oficiat o slujbă de pomenire a pompierilor căzuţi la datorie şi au fost depuse coroane şi jerbe de flori la mormântul eroului cpt. (p.m.) Dumitru Croitoru din satul Fişcălia – comuna Ioneşti.

Pe timpul Revoluţiei Române din decembrie 1989, Căpitanul postmortem DUMITRU CROITORU, angajat al Grupului de Pompieri Sibiu, a căzut la datorie acţionând cu dârzenie şi curaj pentru îndeplinirea misiunilor specifice. De atunci, în fiecare an, cu ocazia Zilei de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România – pompierii vâlceni şi sibieni deopotrivă, se alătură familiei îndurerate pentru comemorarea celui ce a fost şi va rămâne în amintirea pompierilor „Eroul Pompier Căpitanul (p.m.) DUMITRU CROITORU”, un simbol al dăruinţei şi sacrificiului pompierilor pe altarul libertăţii.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here