IPJ Dolj acționează pentru prevenirea violenței în școli şi pentru siguranţa elevilor

0

În zilele de 19 și 20 septembrie 2018, sub coordonarea Serviciului de Ordine Publică Dolj și cu sprijinul de specialitate al Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, polițiștii de ordine publică doljeni au efectuat activități de prevenire a delicvenței juvenile și a victimizării minorilor, în cadrul  unităților de învățământ din județul nostru.

Acţiunile au urmărit totodată, menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică în zona unităţilor de învăţământ, siguranţa elevilor reprezentând o prioritate pentru poliţişti. 

Comportamentele specifice delincvenței juvenile sunt foarte variate, putând fi clasificate, în funcție de consecințele pe care le produc, în comportamente mai puțin grave (chiul de la școală, neascultare, vulgaritate în limbaj etc.) și comportamente cu consecințe grave pentru sine și/sau pentru ceilalți (fumat, consum de alcool, fugă de acasă, furt, agresivitate fizică etc.).

Având în vedere aspectele de mai sus, 126 de unități școlare au fost vizate de acțiunile polițiștilor, atât elevii cât și cadrele didactice primind sfaturi utile din partea oamenilor legii, astfel încât incidentele negative să fie evitate.

Pe lângă sfaturile legate de prevenirea delicvenței juvenile și modalitățile concrete de gestionare a unor situații care ar putea degenera în altercații fizice, polițiștii au abordat și subiecte referitoare la siguranța în mediul online, cât și pe stradă, atunci când elevii se deplasează neînsoțiți.

Polițiștii le-au prezentat elevilor filmuleţe şi le-a răspuns la întrebări, activităţile desfăşurate fiind primite cu receptivitate.

Au fost însă depistaţi şi elevi, care absentau nejustificat de la cursuri şi care au fost prezentaţi conducerii instituţiilor de învăţământ, pentru a fi luate măsurile disciplinare faţă de aceştia.

Având ca principal obiectiv siguranţa elevilor, polițiștii de ordine publică au verificat şi sistemele de securitate din cadrul unităților de învățământ, fiind aplicate sancțiuni contravenționale conform Legii 333/2003, privind paza obiectivelor, reprezentanţii școlilor primind totodată îndrumări, în vederea remedierii deficiențelor constatate.

Polițiștii de ordine publică au mai aplicat sancțiuni contravenționale conform Legii 61/1991, privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, dar și conform Legii 12/1990, fiind vizate în acest sens localurile de alimentație publică din zona unităților de învățământ.

De asemenea, s-a urmărit și creșterea gradului de siguranță rutieră a elevilor, în urma abaterilor constatate de polițiști, în zonele din vecinătatea unităților de învățământ, fiind aplicate peste 50 de sancțiuni la regimul circulației rutiere.

Exemple

În urma activităţilor preventive desfăşurate la o şcoală din Filiaşi, poliţiştii de ordine publică au constatat faptul că un elev de 13 ani, înscris în clasa a V- a, nu s-a prezentat la cursurile şcolare în perioada 10-20 septembrie a.c..

Din verificările efectuate a rezultat faptul că mama acestuia, în vârstă de 43 de ani, la care se află în îngrijire şi ocrotire, l-ar fi împiedicat pe minor să meargă la cursurile de învăţământ general obligatoriu.

Poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu.

Joi, 20 septembrie 2018, poliţişti din cadrul Secţiei 5 Poliţie Craiova, însoţiţi de un reprezentat al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, au identificat, în zona unui restaurant din Craiova, 6 elevi din cadrul a trei licee, care absentau în mod nejustificat de la orele de curs.

Elevii au fost prezentaţi conducerii instituţiilor de învaţământ, în vederea luării măsurilor disciplinare ce se impun.

Elevilor şi cadrelor didactice le-au fost prezentate sfaturi pentru prevenirea delicvenţei juvenile – este important ca mesajele să ajungă şi la părinţi.

 

Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here