Despre limbajul corpului

0

Limbajul corpului se referă la semnalele non-verbale pe care la utilizăm în comunicare. Potrivit specialiștilor, aceste semnale non-verbale joacă un rol foarte important în comunicarea noastră de zi cu zi. Informațiile pe care nu le comunicăm verbal sunt exprimate în alte moduri, pornind de la expresiile noastre faciale până la mișcările fizice. A fost sugerat faptul că limbajul corpului explică între 50-70 % din toată comunicarea. Este extraordinar de important să înțelegem limbajul corpului, dar și mai important să fim atenți la aceste semnale când sunt expuse în contexte diferite. În cele mai multe cazuri, semnalele non-verbale ar trebui studiate ca pe un grup și nu ca pe o singură acțiune.

În ceea ce privește înțelesul limbajului corpului, sunt 2 moduri:

  • Prima este decodarea. Aceasta este abilitatea de a citi indiciile altor oameni. Este, mai precis, felul în care interpretăm înțelesurile subliminale, informațiile și personalitatea comunicării non-verbale a unei persoane.
  • Cea de-a doua este codificarea. Aceasta reprezintă abilitatea de a transmite indicii altor oameni. Ea exemplifică felul de a controla propriul brand, prima impresie și, de asemenea, felul de a oferi o anumită stare de spirit oamenilor cu care îți petreci timpul.

Printre cele mai importante indicii non-verbale enumerăm:

  • Expresiile faciale: Cercetătorul Paul Ekman a descoperit 7 microexpresii faciale universale sau, mai bine spus, scurte gesturi faciale pe care orice om le exprimă în momentul trăirii unei emoții foarte puternice. Ca oameni, noi suntem foarte atrași în privirea și observarea feței persoanei cu care interacționăm pentru a încerca să înțelegem emoțiile pe care le ascund.
  • Proxemica corpului: Proxemică este termenului folosit pentru a descrie cum se desfășoară corpul în spațiu. Oamenii se uită constant la mișcările corpului, dacă o persoană gesticulează, dacă se apleacă într-o parte, dacă se apropie sau se îndepărtează de noi și așa mai departe. Mișcările corpului spun foarte multe despre preferințele și emoțiile unui om.
  • Ornamentul: În această categorie vorbim despre îmbrăcăminte, bijuterii, frizuri, etc. Ca instrumente ale limbajului corpului. Nu numai că alegerea culorilor și a stilurilor trimit semnale către lumea exterioară, dar și felul în care interacționăm cu propriile ornamente spune multe despre o persoană.

Ceea ce transmite limbajul corpului, cu o acuratețe aproape exactă, este intenția noastră emoțională. De fapt, cercetările au arătat faptul că în momentul în care simțim ceva, trăirea se manifestă mai întâi la nivelul trupului și numai după un timp (nano-secunde) se manifestă la nivelul conștient. Așadar, dacă suntem înfometați, nerăbdători, nervoși sau fericiți, corpul nostru va fi primul care va simți asta și, astfel, primul care va manifesta fizic aceste trăiri. Este, de fapt, numai o chestiune de înțelegere a intențiilor unei persoane pentru a putea desluși semnalele non-verbale și nu a gândurilor specifice la nivel conștient.

Deși oamenii sunt relativi buni în a-și masca sentimentele la suprafață, suntem în dezavantaj când vine vorba de mascarea acestora la nivelul corpului și asta deoarece corpul este primul care resimte emoțiile.

Cu toate acestea, sunt o mulțime de oameni care au studiat acest fenomen pentru a-l folosi în avantajul lor. Aici vorbim despre persoanele care folosesc limbajul trupului pentru a manipula și fraudula, fie că este vorba despre mincinoși, hoți sau escroci.

În cartea „The confidence game,” scrisă de către psiholoaga și jucătoarea de poker Maria Konnikova, este descrisă și explicată psihologia din spatele infractorilor care s-au specializat în arta mascării limbajului corpului pentru a putea controla și manevra emoțiile umane la un nivel cât mai aproape de realitate. Această idee poate avea un impact destul de înfricoșător, dar este un adevăr universal.

În orice societate, oriunde în lume, poate chiar și persoane pe care le cunoaștem, au fost momente în care ne-am aflat la o răscruce de drumuri și am fost manipulați spre a lua decizia greșită, ba chiar o decizie care nu ne-a aparținut în totalitate. Manipularea psihologică poate fi definită ca un exercițiu de influență nepotrivită prin distorsionarea mentală și exploatarea emoțională având ca scop acapararea puterii, a controlului, a beneficiilor și privilegiilor victimei. Influența socială pozitivă, pe de altă parte, se realizează în viața de zi cu zi între oameni și are ca scop întărirea relațiilor dintre acestea.

Așadar, este foarte important să identificăm diferențele dintre influența socială pozitivă și manipularea psihologică pentru a putea duce mai departe o viață și o atitudine socială cât mai avantajoasă.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here