Croitoru String Virtuosi: Nouă concerte în opt oraşe – pe 10 noiembrie la Filarmonica Oltenia

0

Nouă concerte în opt oraşe, între 10 și 20 noiembrie 2018, pentru prezentarea live a CD-ului Un secol de muzică tradițională românească pe scena filarmonicii cu Croitoru String Virtuosi, solişti Simina şi Gabriel Croitoru reprezintă un turneu eveniment ce poate fi privit ca o adevărată premieră, deoarece muzicienii despre care vorbim evoluează pentru prima oară într-un astfel de context.

Cred cu tărie că sărbătorirea centenarului Marii Uniri reprezintă cel mai bun motiv de a lansa pe piață acest CD, momentul neputând fi mai favorabil în a prezenta publicului meloman aceste bijuterii muzicale în noua lor formă.”, mărturisea violonistul Gabriel Croitoru în prezentarea CD-ului.

Gabriel Croitoru, cel care cântă pe vioara Guarneri del Gesu care i-a aparținut lui George Enescu a construit orchestra Croitoru String Virtuosi din dorința de a continua relația profesională cu foștii studenți de la Universitatea Națională  de Muzică din București la un nou nivel, acela de colegi de scenă. „Atât eu, cât și soția mea, violonista Ioana Croitoru, care predă alături de mine, am considerat mereu cariera de profesor ca fiind complementară celei de interpret. Astfel, în anul 2016 am înființat ansamblul Croitoru String Virtuosi, alcătuit în majoritate din foști studenți, actuali parteneri de scenă, iar succesul înregistrat în cei doi ani de activitate ne-a făcut să pornim într-o nouă experiență muzicală, care are în centru lucrări românești de mare popularitate. Această inițiativă reprezintă o premieră în domeniu, neexistând încă o imprimare a celor mai cunoscute piese din repertoriul tradițional românesc, în versiunea vioară solo-orchestră.”, declara Gabriel Croitoru înaintea turneului.

Programul concertelor ce se vor desfășura între 10 și 20 noiembrie 2018 la Filarmonica Oltenia – Craiova, Sala Capitol a Filarmonicii Banatul – Timișoara, Filarmonica de stat Oradea, Academia de muzică Gheorghe Dima și sala Auditorium Maximum a Filarmonicii Transilvania – Cluj-Napoca, Sinagoga Bistrița, Filarmonica de stat Sibiu, Filarmonica de stat Râmnicu-Vâlcea și Filarmonica de stat Pitești, cuprinde lucrări de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Constantin Dimitrescu și Grigoraş Dinicu.

La finalul fiecărui concert sunt programate o sesiune de autografe și respectiv lansarea albumului produs de Asociația Culturală ”Croitoru Pro Enescu” și Media Sniper Un secol de muzică tradițională românească pe scena filarmonicii, avându-i ca solişti pe Simina Croitoru si Gabriel Croitoru, alături de Orchestra Croitoru String Virtuosi, la pian Clementina Ciucu. Aranjamentele muzicale sunt semnate de Gabriel Croitoru, Sherban Lupu, Cornel Pană, Mugurel Scurtăreanu/Ioan Dobrinescu, Gheorghe Brănici. Producători:  Asociația Culturală ”Croitoru Pro Enescu”, Media Sniper.

Itinerar

Filarmonica Oltenia – Craiova – 10.11.2018, ora 19

Filarmonica Banatul – Timișoara – 11.11.2018, ora 19

Filarmonica de stat Oradea – 12.11.2018, ora 19

Academia de muzică Gheorghe Dima – Cluj-Napoca, 13.11.2018, ora 19

Filarmonica Transilvania – Cluj-Napoca, 14.11.2018, ora 19

Sinagoga Bistrița – 15.11.2018, ora 19

Filarmonica de stat Sibiu – 16.11.2018, ora 19

Filarmonica de stat Râmnicu-Vâlcea, 18.11.2018, ora 19

Filarmonica de stat Pitești, 20.11.2018, ora 19 

Program muzical

  1. Enescu – Arie și Scherzino
  2. Enescu – Nocturnă
  3. Porumbescu – Balada
  4. Enescu – Balada
  5. Dimitrescu – Dans țărănesc
  6. Dinicu – Căruța poștei

– Hora ceasornicului

– Hora mărțișorului

– Hora staccato

– Hora lui Dobrică

– Hora 7 scări

– Hora țiganilor

Orchestra Croitoru String Virtuosi, solişti Simina Croitoru si Gabriel Croitoru, la pian Clementina  Ciucu (4,5,6). Aranjamente muzicale: Gabriel Croitoru, Sherban Lupu, Cornel Pană, Mugurel Scurtăreanu/Ioan Dobrinescu, Gheorghe Brănici.

Proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin programele Anului Centenar 

Producător:  Asociaţia culturală Croitoru Pro Enescu, Media Sniper 

Parteneri: Filarmonica Oltenia din Craiova, Filarmonica Banatul din Timișoara, Filarmonica de stat din Oradea, Academia de muzică “Gheorghe Dima” – Cluj-Napoca, Filarmonica Transilvania – Cluj-Napoca, Societatea de concerte Bistrița, Filarmonica de stat din Sibiu, Filarmonica de stat din Râmnicu-Vâlcea, Filarmonica de stat din Pitești.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here