Cele mai iubite animale de companie din România

0

Jumătate (50%) dintre românii din mediul urban deţin animale de companie, potrivit unui studiu efectuat pe baza a 15.740 de respondenţi din site-ul toateanimalele.ro. De asemenea, tot potrivit studiului, aproximativ 33% dintre românii care deţin animale de companie au doar câini, în timp ce aproximativ 27% au doar pisici.

Topul celor mai populare animale de companie în rândul romanilor este completat de păsări  – respectiv peruşi, papagali – aproximativ 22% dintre români îi preferă, peşti (9%) şi iepuri (5%).

Specialiştii menţionează că ierarhia celor mai iubite animale de companie nu e surprinzătoare, deoarece ea reflectă ierarhia nevoilor umane – aşa cum a descris-o Abraham Maslow.

Ca să fim clari: Piramida lui Maslow reprezintă un concept pe care psihologul american îl lansează în lucrarea „A theory of Human Motivation” (Abraham Maslow, Motivaţie şi personalitate), încercând să descifreze motivaţiile ce stau la originea acţiunilor umane.

El ajunge la concluzia că interesul propriu este forţa motrice şi, mai mult, că acest interes poate fi ierarhizat.

Dacă tot vorbim despre ierarhizare, de ce preferă romanii în proporţie mai mare câinii drept animale de companie? Deşi studiul arata şi faptul că aproximativ 14% dintre românii din mediul urban care deţin animale de companie au şi câini şi pisici. Romanii se simt apropiaţi de câini, deoarece simt empatie faţă de aceştia şi pot construi o legătură reală cu ei. Chiar şi la nivel mondial s-a observat că oamenii preferă câinii din acelaşi motiv. „Iubim câinii mai mult decât oamenii pentru că patrupezii nu au atât de multe aşteptări de la noi. Ei ne iubesc şi atât. Nu ne dezamăgesc şi nu ne rănesc“, spune Scott Wilson, psiholog şi profesor la Departamentul de Consiliere şi Psihologie Clinică de la Teachers College din Columbia.

Şi, de asemenea, de ce aleg romanii, în proporţie de 27% – potrivit datelor studiului menţionat mai sus – pisicile drept animale de companie? Se pare că romanii aleg pisicile atât pentru frumuseţea, cât şi pentru drăgălăşenia lor. Iar acelaşi lucru s-a observat şi în cadrul studiilor la nivel mondial cu privire la preferinţele oamenilor, în general, pentru anumite tipuri de animale de companie.

Preferinţa pentru pești – 9% a românilor face parte dintr-un trend general. aproximativ 60% din populaţia globului, dacă nu mai mult, poseda un acvariu cu peşti acasă.

Iepurii în preferinţele romanilor – aproximativ 5% au şi ei o explicaţie: cei mici îi adoră, plus ca un iepure reprezintă, în ultimii ani, cadoul preferat de către romani pentru cei mici (şi nu numai) în preajma sărbătorilor Pascale.

Se pare că romanii nu numai că îşi iubesc animalele de companie, dar au şi mare grijă de sănătatea lor. aceasta deoarece tot potrivit studiului efectuat pe baza respondenţilor din site-ul toateanimalele.ro, proprietarii de animăluţe ori păsări  de companie merg vizitează aproximativ de 8 ori pe an cabinetele veterinare.

Vaccinarea ocupa primul loc – 47% dintre români fac acest lucru pentru animalele lor de companie. Nu în ultimul rând, romanii îşi duc câinii la saloanele de înfrumuseţare canine în proporţie de 25%, iar cei care au pisici în proporţie de aproximativ 15%.

Potrivit altor studii, legătura şi relaţia unică, intimă şi emoţională pe care oamenii o împărtăşesc cu animalele lor, le oferă acestora sens în viaţă dacă ne luăm după banii pe care îi cheltuim pentru a le face fericite, pozele şi filmuleţele de pe Internet e clar că acestea joacă un rol important în viaţa noastră.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here