CJE Dolj, despre Bugetul municipiului Craiova: La promisiuni, olimpici. La fapte, corigenți!

0

În cursul zilei de astăzi, 19 aprilie 2019, o delegație alcătuită din patru membri ai Biroului executiv al Consiliului Județean al Elevilor Dolj, anume președintele Andra Maria Ion, vicepreședinții Alexandru Țenea și Alin Gabriel Diță, respectiv secretarul Alexandru Pera, au participat începând cu ora 13.00 la Dezbaterea publică a proiectului de hotărâre privind „Bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Craiova pentru anul 2019”, organizată de către Primăria Municipiului Craiova.

În urmă cu exact două luni, în data de 19 februarie, se anunța printr-un comunicat de presă, precum și pe pagina de Facebook a structurii, încheierea primei etape a demersului intitulat „Vrem gratuitate, nu transport în RATe!”, o campanie de strângere de semnături pentru obținerea gratuității la transportul în comun pe liniile operate de R.A.T. Craiova pentru elevii înmatriculați în școlile din oraș pe parcursul întregului an calendaristic, susținută în scris de aproximativ 9000 de persoane: elevi, studenți, tineri, părinți, bunici.

Petiția era, astfel, depusă de către aceeași delegație în format fizic în atenția domnului primar, alături de o adresă prin care se solicita o a doua întâlnire formală cu reprezentanții administrației publice locale, pentru a discuta o potențială formă a măsurii propuse, precum și pașii următori ai inițiativei, document la care nu s-a primit un răspuns oficial până în prezent.

În ciuda deschiderii manifestate în discuțiile inițiale, am întâmpinat o tergiversare a implementării demersului asumat, termenul transmis fiind data aprobării bugetului local. Astăzi însă, observând faptul că la capitolul 84.02, „Transporturi”, din proiectul de hotărâre unul dintre răspunsurile la întrebarea „Pentru ce se folosesc banii?” era „Diferență tarif 50% din prețul abonamentelor pentru elevi și studenți.”, președintele Consiliului Județean al Elevilor a luat cuvântul și a întrebat dacă se va ține cont de eforturile elevilor de a obține pentru colegii lor facilitatea anterior menționată.

Domnișoara Andra Maria Ion a adus în dezbatere avantajele aduse de o astfel de măsură: încurajarea accesului tuturor beneficiarilor la educație, indiferent de condițiile financiare ale familiilor din care provin, în consecință scăderea ratei absenteismului școlar și oferirea de șanse egale acestora, luând în calcul elevii care nu își permit plata unui abonament lunar, precum și decongestionarea traficului. Și-a consolidat ulterior poziția, atrăgând atenția asupra săptămânilor la rând petrecute de voluntari în centre comerciale și unități de învățământ deopotrivă preuniversitar și universitar în scopul strângerii de semnături, a modului în care aceștia și-au sacrificat timpul liber pentru un ideal comun, a perseverenței de care au dat dovadă.

Ne exprimăm profunda dezamăgire față de răspunsul oferit de către domnul primar Mihail Genoiu, care a invocat lipsa pregătirii necesare pentru punerea în practică a solicitării, a datelor privind impactul bugetar, afirmând că aceasta va fi amânată până la începutul anului școlar 2019- 2020, mai exact pentru luna septembrie. Considerăm că în perioada decembrie – aprilie se puteau parcurge etapele specifice, iar întârzierea este nejustificată.

Variantele de implementare sunt diverse: decontarea, prin cumpărarea unui abonament la preț întreg de către elev și returnarea sumei integrale de bani de către școală, din fondurile locale, sau subvenționarea, prin achiziționarea de către elevi a abonamentelor cu reducere 100%, costurile fiind suportate în totalitate de administrația locală. În acest caz, se poate recurge la o scădere a prețului de bază al abonamentului de elev, astfel încât valoarea fondurilor alocate în scopul acordării gratuității pentru elevi să nu înregistreze o creștere – măsură de pe urma căreia pot câștiga atât elevii, cât și Primăria.

Când am dat startul demersului, în luna decembrie, elevii pe care îi reprezentăm erau entuziasmați de idee, însă ușor reticenți față de fezabilitatea propunerii noastre. Nu am înțeles inițial de ce, le-am dat ca exemplu orașe precum Arad, unde abia a fost publicat pe site la acel moment proiectul de hotărâre pe exact aceeași temă, de altfel adoptat zilele trecute, București, Cluj-Napoca, Deva, Timișoara, Brașov, spunându-le că și la noi se poate. Ei mi-au răspuns că se îndoiesc de receptivitatea autorităților administrației locale și, din păcate, observ că într-o anumită măsură, erau îndreptățiți să o facă.

Gratuitatea transportului în comun pentru elevii din școlile craiovene nu se regăsește pe lista de priorități a Primăriei Municipiului Craiova în proiectul de hotărâre privind bugetul anului 2019. Este dezamăgitor să vedem că nu se înțelege importanța investirii în educație, pe de o parte, și în elevi, în tineri, pe de altă parte. Noi îi reprezentăm pe ei, iar ei sunt viitorul, sunt motorul societății, sunt cei în câțiva ani vor susține economia orașului, dacă vor rămâne aici. Impactul bugetar pălește în fața importanței acestor aspecte”, a declarat Andra Maria Ion, președintele Consiliului Județean al Elevilor Dolj.

CONSILIUL JUDEȚEAN AL ELEVILOR DOLJ

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here