UE și Organizația Mondială a Comerțului demarează negocieri multilaterale privind comerțul electronic

0
Ștefan-Radu Oprea, Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat al României

Luni, 27 mai 2019, Consiliul European a adoptat un mandat de negociere pentru a permite Comisiei să participe la negocierile multilaterale privind comerțul electronic.

În ianuarie 2019, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, Uniunea Europeană și alți 48 de membri ai OMC au decis să demareze negocieri pentru instituirea unor norme globale privind comerțul electronic.

Digitalizarea economiei noastre a schimbat în mod fundamental modul în care fac comerț întreprinderile și consumatorii. Era momentul ca normele internaționale să reflecte această transformare. UE se angajează să colaboreze cu partenerii săi din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) pentru a institui un cadru ambițios și pragmatic care să garanteze un mediu sigur și previzibil pentru comerțul online” – a declarat Ștefan-Radu Oprea, Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat al României

Pentru a permite Comisiei să se angajeze în negocieri cu partenerii săi din cadrul OMC în numele UE, mandatul existent pentru Agenda de dezvoltare de la Doha a trebuit să fie completat astfel încât să includă poziția UE privind aspectele comerciale ale comerțului electronic.

Obiectivul negocierilor este de a institui norme internaționale care să încurajeze comerțul electronic la nivel mondial, să facilitezeoperațiunile întreprinderilor, în special ale IMM-urilor, să consolideze încrederea consumatorilor în mediul online și să creeze noi oportunități de promovare a creșterii și dezvoltării durabile și favorabile incluziunii.

La 26 aprilie, UE a prezentat propuneri inițiale de negociere în cadrul OMC. Acestea au fost discutate alături de propuneri venite din partea altor membri participanți ai OMC, în cadrul unei runde de discuții formale desfășurate în perioada 13-15 mai 2019 la Geneva.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here