Sute de români și maghiari și-au demonstrat solidaritatea la Cluj Napoca

0
foto: mediafax.ro

Sâmbătă, 8  iunie 2019, în urma acțiunilor provocate de un consorțiu politic rămas cu dinții rupți la alegerile din 26 mai, la Cluj Napoca sute de români au demonstrat pentru solidaritatea interetnică româno-maghiară.

În Piața Unirii din Cluj Napoca, au fost afișate mesaje în cele două limbi: „Sunt român, nu-s nimănui stăpân, stau liber printre oameni liberi”, „Jandarmeria învrăjbește România”, „Fără manipulare, fără ură”, „Harghita, Covasna, pământ omenesc” sau „Solidaritate împotriva șovinismului”.

Scopul acțiunii de la Cluj-Napoca este de a arăta că există și comunități normale în Ardeal în care criteriile etnice, că ești român, maghiar sau rom, nu funcționează. Clujul e o comunitate în care trăim împreună români și maghiari fără probleme.

Ceea ce s-a întâmplat la Valea Uzului a fost o provocare pe care o leg de rezultatul alegerilor pentru PE. Mai sunt partide care își pot câștiga votanți exclusiv din asemenea provocări, și mă refer la partidele de la guvernare sau care colaborează cu guvernarea.

Când s-a văzut care este realitatea politică după alegeri, apar tensiuni interetnice care nu au existat în România din 1990. Trebuia să fie spartă solidaritatea oamenilor și dezgropată o problemă care nu a existat de 29 de ani.

În calitate de etnic român vreau să îmi cer scuze pentru ceea ce au făcut cei mai imbecili dintre conaționalii mei, pentru cel care s-a urcat cu dosul pe cruce cu steagul tricolor”, a spus Cornel Vîlcu pentru Mediafax.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here