Miercuri, 28 august 2019, CIECH Soda România va participa la o nouă rundă de discuții cu CET Govora, pentru a identifica noi posibilităţi de cooperare, astfel încât compania să-și poată continua operaţiunile în România.
CET Govora a convocat, în mod public, o întâlnire pentru analizarea unor soluţii identificate de consultanţii CET, care, în opinia lor, ar putea contribui la continuarea activității CIECH Soda Romania şi după data de 18 septembrie 2019.
Începând cu această dată, deja anunţată public, CIECH Soda România este forțată să îşi înceteze temporar producţia, din cauza denunţării unilaterale a contractului pentru alimentarea cu abur industrial (semnat şi convenit în aprilie 2019) de către CET Govora, unicul său furnizor local de abur. Conform noilor termeni contractuali, CET a cerut un preț mai mare pentru aburul furnizat (în creștere cu 135% comparativ cu 2018) şi a anunţat noi reduceri ale volumului de abur.
La data de 9 august 2019, CIECH Soda România a informat deja acţionarii, furnizorii, clienții, autorităţile locale şi naţionale, precum şi angajaţii, asupra faptului că preţul ridicat şi volumele diminuate la aburul livrat de către CET Govora afectează în mod direct sustenabilitatea activităţii locale a CIECH, până în punctul în care operaţiunile sale au devenit imposibile. Termenul limită pentru luarea unei decizii finale legate de filiala din România a grupului a fost stabilit pentru finalul acestui an.
Cum problema este una care continuă de ani de zile – cu creşteri de preţuri la abur, cerute de CET în repetate rânduri, la care se adaugă reduceri ale volumelor aburului furnizat (ultima în 2019), ceea ce duce la scăderea producției de sodă calcinată – CIECH Soda a apelat, în ultimii şase ani, la toate autorităţile şi la toţi actorii locali şi naţionali pentru a identifica împreună soluții. Au fost emise zeci de memorandum-uri, cărți albe, notificări şi cereri care, în ultimii ani, au atras atenţia asupra gravității situaţiei.
Din 2013, CIECH Soda România a trecut printr-un dificil proces de restructurare, fiind nevoită să reducă numărul membrilor echipei, să schimbe fluxurile de lucru, să reducă dramatic costurile pentru a ajunge la nivel zero de pierderi. După o perioadă dificilă de un an, compania a reuşit să ajungă la punctul de echilibru financiar şi a investit imediat în creşterea producţiei pentru a-şi acoperi costurile de producţie şi pentru a deveni profitabilă. În următorii trei ani au fost investiţi peste 20 milioane euro într-o nouă instalaţie de calcinare, alte instalaţii diverse noi, renovarea altor echipamente şi condiţii mai bune de muncă.
În ultimă instanță, compania a dezvolat propriile planuri de soluționare a problemelor – de la a-şi construi propria sursă de abur, până la încheierea unor parteneriate cu mai mulți jucători locali pentru a ajuta CET să se transforme, astfel încât aceasta să furnizeze abur la costuri adecvate şi niveluri optime de calitate pentru întreaga platformă industrială Vâlcea şi pentru comunitatea locală.
Totuși, în oricare dintre aceste scenarii, CIECH Soda România nu poate rezolva singură aceste probleme care afectează întregul lanţ economic de pe platforma chimică de la Vâlcea. Ca atare, este mare nevoie de cooperare în acest sens.
CIECH Soda România îşi continuă eforturile de a identifica cele mai bune modalităţi care să permită continuarea operaţiunilor sale. Desigur este nevoie de mai mult decât o idee pentru a avea o soluţie și de mai mult de o companie implicată pentru a rezolva aceste probleme.
Unul dintre cei mai mari investitori polonezi din România
Grupul polonez a investit peste 550 de milioane de lei în România și a ajuns la aproape 600 de angajați la fabrica sa din Râmnicu Vâlcea, inclusiv Sucursala din România. De la preluarea Uzinelor Sodice Govora în 2006, CIECH a transformat fabrica de pe platforma industrială într-o companie competitivă pe piață, a plătit anual taxe de peste 40 de milioane de lei, a contribuit la economia națională și la întărirea relațiilor româno-poloneze. CIECH Soda România S.A., companie a Grupului CIECH, produce sodă calcinată şi silicat de sodiu.
************
CIECH este un grup internațional din industria chimică și deține o puternică poziție pe piețele europene și nu numai, susținut de un investitor strategic de încredere pe termen lung (Kulczyk Investments).
Compania își exportă produsele în peste 100 de țări din întreaga lume, oferind sodă calcinată, bicarbonat de sodiu, sare, produse pentru protejarea plantelor, rășini epoxidice și poliesterice, spume poliuretanice, silicați și ambalaje din sticlă.
Compania are mai multe unități de producție în Europa, printre care patru fabrici de sodă în trei țări – Polonia, Germania și România.
Din 2005, CIECH este listată la Bursa de Valori din Varșovia și, din 2016, la Bursa din Frankfurt, una dintre cele mai mari din Europa. Pentru mai multe informatii vizitați și www.ciechgroup.com.