Noua Comisie Europeană a fost aprobată cu 461 de voturi pentru, 157 împotrivă și 89 abțineri

0

• Colegiul Comisarilor Europeni își va începe mandatul de cinci ani pe 1 decembrie 2019
• Procesul audierilor a stabilit capacitatea candidaților de a-și exercita funcțiile
• Prima femeie Președinte al Comisiei Europene și cea mai mare proporție de femei comisar de până acum

Miercuri, 27 noiembrie 2019, după încheierea procesului audierilor, Parlamentul European a aprobat noii comisari, prezentați în plen de către Președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ȋntr-un vot prin apel nominal, deputații europeni au aprobat noul Colegiu al Comisarilor cu 461 voturi pentru, 157 împotrivă și 89 abțineri.

În timpul declarației sale, Președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reiterat angajamentele asumate în plenul Parlamentului European în luna iulie și cele susținute de către comisarii desemnați în cadrul procesului audierilor. Ea a subliniat că vor fi instituite cadre adecvate de investiții și de reglementare pentru ca Europa să fie lider pe plan internațional într-o o serie de domenii critice: protecția mediului și schimbările climatice, creșterea economică, incluziunea, inovarea și digitalizarea, precum și protecția democrației, a valorilor europene, a drepturilor cetățenilor și a statul de drept. De asemenea, aceasta a confirmat o serie de modificări ale portofoliilor pe care Parlamentul European le-a solicitat în urma audierilor ce au stabilit capacitatea candidaților de a-și exercita funcția de comisar și rolul încredințat.

Înaintea votului, grupurile politice au organizat scurte ședințe pentru a stabili intențiile de vot, urmate de declarații ale liderilor politici în plen.

***

Reprezentarea femeilor în Comisia Europeană este cea mai mare de până acum: pe lângă președintele ales, componența actuală cuprinde 11 femei și 15 bărbați.

Rezultatele votului de învestitură pentru Comisiile precedente:

• octombrie 2014 / Jean-Claude Juncker: 423 voturi pentru, 209 împotrivă, 67 abțineri (numărul total al deputaților: 751)
• februarie 2010 / José Manuel Barroso: 488-137-72 (numărul total al deputaților: 736)
• noiembrie 2004 / José Manuel Barroso: 478-84-98 (numărul total al deputaților: 732)
• septembrie 1999 / Romano Prodi: 510-51-28 (numărul total al deputaților: 626)
• ianuarie 1995 / Jacques Santer: 417-104-59 (numărul total al deputaților: 626)

***

Noua Comisie Europeană trebuie acum numită în mod oficial de către șefii de stat sau de guvern ai UE. Este de așteptat ca mandatul său de cinci ani să înceapă la 1 decembrie 2019.

surse: 
Biroul Parlamentului European în România 
Multimedia Centre / Parlamentul European

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here