Poliţişti din Dolj, Vidin şi Zajecar în acţiunea “Trafic Rutier la Frontiera Albastră”, la ceas aniversar

0

În baza bunelor relaţii de cooperare existente între conducerea Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj şi cele ale Direcţiilor Regionale de Poliţie Vidin şi Vratsa, din Republica Bulgară şi Direcţiei Regionale de Poliţie Zajecar, din Serbia, în luna iulie 2009 IPJ Dolj a iniţiat derularea unor acţiuni trilaterale ROMÂNIA – BULGARIA – SERBIA în domeniul siguranţei rutiere intitulate generic „TRAFIC RUTIER LA FRONTIERA ALBASTRĂ”.

În acest sens, în cei 10 ani, lucrători de poliţie rutieră români, bulgari şi sârbi au luat parte la astfel de exerciţii  practice care s-au desfăşurat atât în România, localităţile Calafat, Bechet şi Craiova, cât şi în Bulgaria, oraşul Vidin şi Serbia, oraşul Zajecar, în vederea eficientizării schimbului reciproc de informaţii, dar şi a perfecţionării pregătirii poliţieneşti.

De asemenea, TRFA a reprezentat nu doar o continuare a relaţiilor de cooperare cu partenerii bulgari şi sârbi, ci şi un început practic de constituire a unor echipaje mixte, formate din poliţişti din cele trei ţări, având în vedere că, după aderarea României la Spaţiul Schengen, acest mod de lucru va trebui să fie permanentizat în zona de frontieră.

Activităţile s-au înscris în cadrul Programelor europene  de reducere a evenimentelor rutiere  derulate  sub egida TISPOL, iar la inițiativa instituţiei noastre, în premieră, au fost reuniţi poliţiştii români, bulgari şi sârbi pentru a face front comun în prevenirea şi combaterea evenimentelor rutiere, dar şi a traficului ilegal de mărfuri.

Pe parcursul acţiunilor, echipajele mixte formate din poliţişti români, bulgari şi sârbi au urmărit:

  • legalitatea traficul internaţional de mărfuri şi persoane;
  • controlul timpilor de mers şi staţionare;
  • verificarea vitezei de deplasare, controlul documentelor de transport;
  • verificarea din punct de vedere tehnic a autovehiculelor controlate.

În cadrul evaluărilor finale ale acţiunilor, s-a constat faptul că acestea s-au bucurat de un real succes, atât din perspectiva activităţilor preventive desfăşurate, cât şi a oportunităţii schimbului de informaţii între poliţiştii doljeni, pe de o parte, şi cei bulgari, respectiv sârbi, pe de altă parte, cu privire la asemănările procedurilor de lucru şi deosebirile care există la nivelul poliţiilor rutiere din cele trei ţări.

În ceea ce priveşte impactul acţiunilor asupra participanţilor la trafic, aceştia au fost plăcut surprinşi de prezenţa poliţiştilor bulgari şi sârbi, alături de cei români, în cadrul unor activităţi comune, această iniţiativă în premieră în judeţul Dolj fiind apreciată ca extrem de utilă, îndeosebi de cetăţenii din Bulgaria, aflaţi în tranzit.

De asemenea, atât poliţiştii români care au acţionat în Bulgaria şi Serbia, cât şi poliţiştii bulgari şi sârbi care au acţionat în România, pe lângă participarea la acţiuni în calitate de observatori, au avut prilejul de a-şi acorda sprijin reciproc în cazul verificării documentelor conducătorilor auto care tranzitau localităţile respective.

Acţiunea derulată miercuri, 27 noiembrie 2019, s-a desfăşurat în judeţul Dolj, pe DN 65 Craiova – Calafat şi DN 55 Craiova – Bechet, iar echipajele rutiere mixte au controlat 123  autovehicule dintre care 31  înmatriculate în alte state. Pentru încălcările normelor care reglementează circulaţia pe drumurile publice, poliţiştii rutierişti au aplicat 18 sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 9.000 de lei. De asemenea, au fost reţinute în vederea suspendării dreptului de a conduse autovehicule pe drumurile publice 2 permise de conducere şi retrase 4 certificate de înmatriculare.

Concluzia comună a poliţiştilor români bulgari şi sârbi, rezultată în urma acestor acţiuni derulate sub egida TRFA  este că, pentru a face front comun în asigurarea unui climat de siguranţă pe drumurile publice în zona de graniţă, dezvoltarea cooperării trilaterale este esenţială, prin urmare ne propunem ca acestea să continue.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here