NU știi ce beneficii aduce sportul în viața copilului tău? AFLĂ cum îl poți motiva pe cel mic să fie mai activ!

0

Nu mai este o noutate faptul că activitatea fizică are nenumărate beneficii asupra organismului: ameliorează simptomele depresiei, anxietății, întărește sistemul imunitar, îmbunătățește rezistența fizică și puterea de concentrare, nu doar în cazul adulților. Pentru copii, mai ales dacă aceștia practică regulat un sport, mișcarea oferă și mai multe câștiguri. Micuții dezvoltă o constituție fizică mai armonioasă, sunt mai sociabili și prietenoși, dar și sănătoși pe termen lung.

Medicii susțin că fiind activi, cei mici au șansa să-și atingă potențialul maxim de dezvoltare fizică, iar mișcarea crește și capacitatea de memorare și învățare. 

Iată ce alte beneficii aduce sportul în viața copilului:

  • Prinde încredere în sine

Mai multe studii au arătat că activitatea fizică ajută la consolidarea respectului de sine și al încrederii copilului. De asemenea, gesturile și cuvintele de încurajare au un rol foarte important în conturarea stimei de sine. Acestea îl ajută pe micuț să se încreadă în propriile abilități și îl motivează, calități care îl vor ajuta în viitor. Așa că nu ezita să îi spui cât de mândri sunteți de el, recomandă specialiștii.

  • Este mai sociabil

S-a dovedit că jocurile de echipă îi învață pe copii cum să coopereze și să interacționeze cu oameni de diferite vârste. De asemenea, faptul că micuțul face parte dintr-un grup îi dă sentimentul de apartenență și are posibilitatea de a-și face prieteni. Aceste abilități îi vor fi de ajutor în viitoarea carieră și în toate relațiile pe care le va avea.

  • Învață să accepte înfrângerile

Făcând mișcare, copilul are posibilitatea de a învăța cum să accepte și să facă față eșecurilor, mai degrabă decât să se simtă învins și să nu mai dorească să încerce. Nu poți câștiga mereu, constant, iar prin sport, micuțul tău înțelege că uneori e în regulă să pierzi.

  • Are rezultate școlare mai bune

O cercetare realizată de Women Sport Foundation sugerează că adolescentele care făceau parte dintr-o echipă erau mai implicate în activitățile școlare, având rezultate foarte bune la învățătură.

  • Sporturile în aer liber vs. cele de interior?

Sigur că beneficiile mișcării sunt valabile indiferent de locul unde se desfășoară activitatea. Pe lângă cele enumerate mai sus, sportul în aer liber mai are câteva avantaje: copiii sunt conectați cu natura, primesc vitamina D de la soare, scapă de stres și atenția lor este mai sporită. 

Chiar dacă încurajează mișcarea indiferent de ce implică sau de locație, specialiștii înclină spre mișcarea de grup. Ei sunt de părere că sportul de echipă îi ajută pe copii să își întărească musculatura, să aibă o mai bună coordonare, o rezistență mai mare la efort, dar și să-și lucreze flexibilitatea. 

De exemplu, din punct de vedere social, micuții care practică fotbal sunt mai disciplinați, socialibili, încrezători și își dezvoltă mai rapid abilități de conducere. Totuși, dacă prichindelul tău nu este atras de un sport anume, nu este indicat să insiști și să îl înscrii la fel și fel de cursuri. Un copil are nevoie de doar 60 de minute de mișcare pe zi pentru o viață sănătoasă și tu îl poți ajuta să se distreze temeinic în acest timp.

Împreună cu ceilalți membri ai familiei, îi poți amenaja în propria grădină, în parc, în fața blocului sau când mergeți la iarbă verde un teren de fotbal de care să vă bucurați cu toții. Nu este nevoie să investești mult în echipamente, vezi aici mai multe variante de mingi și porți potrivite pentru a crea condițiile necesare practicării acestui sport.

Dacă cel mic preferă să alerge, o puteți face împreună în spațiile special amenajate. De altfel, aveți de ales între o mulțime de activități distractive în aer liber care au exact aceleași beneficii asupra dezvoltării copilului: tenis, volei, baschet, echitație, patinaj, parcurgerea traseelor din parcurile de aventură. În acest fel, te asiguri că întreaga familie optează pentru un stil de viață mai sănătos și, în plus, veți petrece timp de calitate împreună, întărindu-vă legăturile. Sună bine, nu-i așa?

Înainte de a alege oricare dintre activitățile enumerate mai sus, ia în calcul cât de pregătit este copilul, atât din punct de vedere emoțional, cât și fizic. Sportul poate fi amuzant pentru cei mici, dar ar trebui să nu fie axat pe competiție, ci pe mai multe oportunități distractive de a fi activ. Nu uita, implicarea întregii familii poate ajuta foarte mult în acest sens.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here